Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bevat een tosti evenveel calorieën als een boterham met ham en kaas?

panini-sandwiches.jpg

Het ruikt lekkerder, kraakt én smaakt vaak lekkerder dan een gewone boterham met ham en kaas. We hebben het natuurlijk over de tosti. Maar wat doet dat toasten van brood en het smelten van kaas met de voedingswaarde van het oer-Hollandse bammetje?

Nou, niks eigenlijk. Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen, meldt het Voedingscentrum. Met een tosti krijg je net zoveel koolhydraten, verzadigde vetten en andere voedingsstoffen binnen als met een dubbele boterham met ham en kaas. En qua calorieën maakt het dus ook niet uit of je je broodje wel of niet in het tostiapparaat klaarmaakt.

Klassieke tosti: 459 calorieën

Een tosti kun je natuurlijk zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Een klassieke tosti bestaat uit twee witte boterhammen, is besmeerd met halvarine en belegd met twee plakken 48+-kaas en één plak ham. Deze tosti bevat zo’n 459 kilocalorieën en 13,6 gram verzadigd vet. De dikke klodder ketchup of currysaus die we er vaak bij eten niet meegerekend.

Gezondere tosti: 310 calorieën

Wil je een gezondere tosti met minder calorieën, vervang de witte boterhammen dan door volkoren boterhammen en de twee plakken 48+-kaas door één plak 30+-kaas. Smeer verder gewoon met halvarine en beleg met die ene plak ham. Deze tosti bevat ongeveer 310 kilocalorieën en 5 gram verzadigd vet. Je kunt de gewone kaas ook door mozzarella vervangen. Hierin zit veel meer water dan in gewone kaas, waardoor mozzarella per honderd gram veel minder vet bevat dan onze Hollandse kaas. Mozzarella bevat bovendien stukken minder zout dan ons gemiddelde stukje belegen.

Nog meer lekkere tostirecepten.

Bron | Voedingscentrum
Foto | iStock

Ook interessant