Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dít betekenen die stickers die altijd op fruit zitten

dit-betekenen-die-stickers-die-altijd-op-fruit-zitten.jpg

Als je regelmatig fruit eet, dan is het je vast weleens opgevallen dat er eigenlijk altijd wel een sticker op fruit zit. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Is dit een merkstickertje of zit er nog meer betekenis achter?

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar die stickers hebben best wel een belangrijke functie.

PLU-code

Allereerst worden de stickers gebruikt om aan te geven van welk merk en soort het fruit is. Zo kunnen zowel de mensen die het fruit kopen als de medewerkers van de supermarkt een onderscheid maken. Ook staat er op iedere sticker een PLU-code die informatie geeft over het stuk fruit. Bestaat de code uit vier cijfers? Dan zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het telen van het fruit. Staat er een 9 voor de vier cijfers en zijn het er dus in totaal vijf? Dan is het fruit biologisch geteeld.

Verschillende betekenissen

Er gingen lange tijd geruchten dat wanneer een vijfcijferige PLU-code met een 8 begon, het fruit genetisch gemanipuleerd was. Dit was inderdaad vroeger het geval, maar omdat het in de praktijk amper gebruikt werd, is de betekenis van het cijfer aangepast. Codes die beginnen met 83 zijn nu ook voor fruit geteeld met bestrijdingsmiddelen. Codes die beginnen met 84 zijn voor biologisch geteelde stukken fruit.

Lees ook: is voorgesneden fruit minder gezond dan vers fruit?

Eetbare lijm

Om de stickers op het fruit te kunnen plakken, wordt er lijm gebruikt. Je hoeft echter niet in paniek te raken als je wat van deze lijm in je mond krijgt. De lijm die hiervoor wordt gebruikt is gemaakt van zetmeel en is dus gewoon veilig om te eten. Ook is de inkt van de stickers zo aangepast, dat er geen schadelijke stoffen op of in het fruit kunnen komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Elle eten
Beeld | iStock

Ook interessant