Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Pizza over? Dít is de beste manier om hem op te warmen

pizza-opwarmen.jpg

Heb je gisteren pizza gegeten en zijn daar nog een paar puntjes van over die je wilt opwarmen? Dan lijkt de magnetron of oven misschien de meest logische optie. Maar niets is minder waar: je pizza wordt er namelijk niet lekkerder van.

Als je wilt dat de pizza nog steeds lekker smaakt en knapperig is, kun je beter voor een andere methode kiezen.

Dit werkt dus niet…

Allereerst even over waarom de magnetron of oven geen goed idee is. Een magnetron verwarmt ongelijk, waardoor de kaas kokend heet kan zijn, terwijl de korst nog lauw is. Ook kan het deeg slap worden en kunnen de toppings hun smaak verliezen. Pizza opwarmen in de oven duurt dan weer lang, namelijk zo’n 25 minuten. En, afhankelijk van het soort oven, bestaat zelfs daar een kans dat de warmte niet helemaal gelijk wordt verdeeld. Dat betekent kans op verbrande of uitgedroogde stukken die niet door en door warm zijn.

De juiste manier voor het opwarmen van pizza

Wat je dan wel moet doen? Warm de stukken pizza op in een koekenpan. Ga het liefst voor een gietijzeren pan en maak die zonder boter of olie heet totdat hij een beetje begint te roken. Doe dit op middelhoog vuur. Leg de pizza in de pan en doe er onmiddellijk een deksel op. Hierdoor worden de stukken snel en gelijkmatig heet. Daarnaast wordt met deze methode je onderkant weer goed knapperig, en blijven de toppings op de pizza het lekkerst. Voel na ongeveer 5 minuten of de pizza lekker warm is en klaar ben je.

Bonustip

Na twee minuten in de koekenpan is de onderkant vaak al flink knapperig. Voeg daarom op dat moment een paar druppels water aan de pan toe, zodat de toppings van je pizza nog iets meer tijd hebben om op temperatuur te komen, zonder dat het ten koste gaat van de onderkant. Let wel op: een paar druppels is meer dan genoeg, je wil natuurlijk niet dat je pizzapunt sompig wordt. Ook kan het vuur de laatste drie minuten iets lager.

Lees ook: Met déze 10 ingrediënten maak je altijd een heerlijke pizza

Tips voor de oven of magnetron

Wil je toch liever de oven of magnetron gebruiken voor het opwarmen van je pizza? Dan zijn er een paar tips om toch een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Voor de magnetron kun je het beste een stuk keukenpapier op een hittebestendig bord leggen. Verdeel je pizzapunten op het bord en zorg dat ze goed uit elkaar liggen.

Zet vervolgens je bord met een halfvol hittebestendig glas water in de magnetron en laat deze op half vermogen één minuut draaien. Nog niet tevreden? Herhaal dit dan. Het water zorgt ervoor dat je pizza gelijkmatiger opwarmt en niet uitdroogt. Wees wel voorzichtig met het glas water, deze kan loeiheet worden.

Voor de oven kun je het beste de onderste ovenplaat van je oven bedekken met aluminiumfolie. Schuif je pizzapunten onderin de oven en zet ‘m aan. Het verschilt per oven welke temperatuur het beste werkt, maar rond de 180 graden is meestal goed. Laat je pizza in ongeveer 25 minuten opwarmen. Let op: laat je oven niet voorverwarmen, je krijgt namelijk het beste resultaat als je pizza met de oven mee geleidelijk warm wordt.

Bron | Men’s Health, 24Kitchen, New York Pizza
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant