Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Het beste dieet ter wereld; wat, hoe en waarom?

9200000011326400.jpg

Een boek met deze veelbelovende titel trekt veel aandacht en er zijn dan ook al er meer dan 80.000 exemplaren verkocht. Het is geschreven aan de hand van het Deense DiOGenes onderzoek, geleid door professor Arne Astrup. Dit wetenschappelijk onderzoek is erop gericht de meest optimale samenstelling van voeding te vinden, waardoor mensen slank worden, maar vooral ook blijven. En met de hulp van lifestyle en voedings expert Christian Bitz en de Nederlandse hoogleraar Marleen van Baak zijn de uitkomsten vertaald naar een dieet en recepten. Het boek is verdeeld in twee fases. Maar voordat je daaraan begint, krijg je een grondige uitleg over de werking van je lichaam, de juiste verhouding tussen eiwitten en (gezonde) koolhydraten en andere weetjes die je kunnen helpen bij het afvallen en het vinden van een nieuwe lifestyle.

Om je op weg te helpen geven ze je in de eerste fase een vast menu voor 4 weken met de belofte dat je daardoor 8 kilo zal afvallen. Ze geven eerlijk toe dat je in die eerste fase hongerig, moe en onrustig kan zijn. Maar dat hoort bij het wennen aan nieuwe eetgewoontes, vertellen ze je.  Na de 4 weken kun je met behulp van alle gezonde recepten zelf aan de slag met het indelen van je dagvoeding. De recepten zijn best verrassend en Scandinavisch georiënteerd. Het gevaar van een ‘stricte’ fase waarin je moet afzien is helaas vaak vervallen in je oude patroon, omdat je ‘resultaat’ is behaald. En daarom vind ik persoonlijk de titel niet de hele lading dekken. Als je blijvend slank wilt zijn, is het namelijk geen dieet, maar een permanente verandering in je voeding en lifestyle. In de uitleg vooraf gaan  de onderzoekers o.a. in op portiegroottes, de werking van je bloedsuikerspiegel, het verschil tussen honger en trek en nog meer. Dit gedeelte is wat mij betreft heel nuttig en interessant. Je leert wat meer over de werking van lichaam en geest, en dit kan je zeker helpen bij het veranderen van je eetgewoontes.

Voors

  • Duidelijke uitleg over werking van je lichaam
  • Lekkere en eenvoudige recepten
  • Veel aandacht voor de juiste verhoudingen op je bord
  • Interessante informatie over voedingsstoffen en hun werking

Tegens

  • De eerste fase in het boek is strict en dat vereist behoorlijk wat discipline
  • Het is niet altijd even makkelijk in te passen in werk of gezinssituaties
  • Vervallen in je oude voedingspatroon ligt op de loer, omdat je de eerste fase misschien best hebt moeten afzien.

Conclusie: Het is een fijn en informatief boek voor mensen die bereid zijn hun voedingspatroon drastisch aan te pakken. De recepten zijn redelijk eenvoudig en zeer smaakvol. En of je de ‘stricte’ fase nu wel of niet doorloopt, het geeft je goede inzichten en inspiratie voor gezonde maaltijden.

Cijfer: 8,5

Ook interessant