Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bederven bepaalde voedingsmiddelen sneller als er onweer in de lucht zit?

niet-doen-onweer.jpg

Het is een veelgehoorde volkswijsheid. Wanneer er onweer in de lucht hangt, zouden zuivel en andere dierlijke producten in mum van tijd bederven. Verandering in luchtdruk in combinatie met veel elektroden in de lucht zouden hiervan de oorzaak zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Het antwoord is nee. Een dreigende onweersbui zorgt er niet per se voor dat eten sneller bederft dan wanneer er geen bliksem op komst is. Toch moet je tijdens deze dagen wel extra voorzichtig zijn.

Hondsdagen

Volgens Harry Geurts van het KNMI is de volkswijsheid vroeger ontstaan tijdens de zogenaamde ‘hondsdagen’. Hiermee wordt de periode tussen half juli en half augustus aangeduid. In deze weken is het in Nederland over het algemeen het warmst en is de luchtvochtigheid hoger. En laten dat nou ideale omstandigheden voor bacteriën zijn om snel te groeien. “De mythe is ontstaan in de tijd dat we nog geen koelkasten hadden. Tijdens de hondsperiode was de kans op onweer groter en door de hoge temperatuur en de luchtvochtigheid bedierf het eten ook sneller. Zo is de vermeende link tussen onweer en bijvoorbeeld zure melk ontstaan.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

De dondergod

Een andere verklaring gaat nog verder terug in de tijd. Zo geloofden de Germanen vroeger in de dondergod Donar, die ook wel bekend staat als Thor. Wanneer deze god ontevreden of boos was, stuurde hij een onweersbui over het land, waardoor volgens de sage de soep in korte tijd schuimend en zuur werd. Zo ontstond de uitdrukking ‘de onweer is in de soep geslagen’.

Zure soep

Volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer is die zure en schuimende soep te verklaren doordat soep, dat een paar dagen oud is, een beetje kan gaan gisten. Door de luchtdrukverlaging tijdens een onweersbui kunnen er koolzuurbelletjes ontstaan. “Maar dan gebeurt er nog niks. Je gaat er niet aan dood.” Lolkje de Vries van Het Voedingscentrum sluit zich hierbij aan. “Soep kan niet zuur worden door onweer zelf. Maar door het warme weer dat er aan vooraf gaat kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven.”

Lees ook
Vanavond barbecueën? Zo lang kunnen deze producten buiten staan

 

Bron| Eén Vandaag, NRC, Kingbreak
Beeld| iStock

Ook interessant