Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bbq-spies met coquilles, citroen en laurier

Zo net voor dit zomers bbq-weekend is dit een welkom recept. Het komt uit het geweldige boek Buonissimo van Ursula Ferrigno. Ik interviewde haar alweer zo’n jaar geleden. Ursula komt oorspronkelijk uit Minori, een Italiaans dorpje aan de Amalfikust ten zuiden van Napels. Nu woont ze met haar man en dochtertje in London. Ze geeft er Italiaanse kookcursussen en schrijft er kookboeken. Naast haar kookkunsten staat ze ook bekend om haar zoete lekkernijen (zie boek La dolce vita) en verrukkelijke broden. Dit najaar verschijnt in ons land haar broodboek.

Terug naar Buonissimo, een boek die je helemaal thuis maakt in de Italiaanse keuken. Zelfs de gevorderde thuiskok zal hier nog veel plezier aan beleven. Pasta, risotto, polenta en gnocchi. Maar ook artisjokken schoonmaken, salades, vis, vlees en gevogelte. En uiteraard ontbreken Ursula’s paradepaardjes brood, puddingen, taarten, koekjes en andere dolce niet.

Wie dit recept eenmaal heeft gemaakt, zal het vast vaker als basis nemen. Wie geen stevige rozemarijntakjes heeft, kan ook gewone spiesen nemen. Helemaal geen rozemarijn? Neem dan tijm! Kun je zelfs geen sint jakobsschelpen krijgen? Neem dan blokjes stevige witvisfilet, bijv. zeewolf of zwaardvis maar tilapia en zelfs grote garnalen doen het goed. Tot slot worden de spiesen in dit recept in de oven gebakken maar met dit weer doen ze het veel beter op de bbq! Grill ze niet te lang, coquilles zijn op hun lekkerst (mals en sappig) als ze vanbinnen net niet gaar zijn.

Sint-jakobsschelpen met citroen, laurier en rozemarijnolie, voor 4:

Dit gerecht komt uit het gebied rond Napels, de streek van Ursula. Volgens haar komen er de lekkerste schaal- en schelpdieren vandaan.

12 grote verse sint-jakobsschelpen, het koraal verwijderd (bewaar dat in de diepvries voor vissoep)
4 stevige rozemaijntakjes, blaadjes eraf gehaald en bewaard
12 stukjes citroenschil en sap van 2 onbespoten citroenen
12 verse laurierblaadjes
1,5 el olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

1. Steek op elk takje rozemarijn 3 sint-jakobsschelpen, afgewisseld met stukjes citroenschil en laurierblaadjes.
2. Stamp de rozemarijnnaaldjes fijn met de olie en schenk deze over de sint-jakobsschelpen. Sprenkel het citroensap erover en laat de spiesen 20 minuten marineren.
3. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
4. Breng ze op smaak, leg ze in een bakblik en bak ze niet langer dan 8 minuten.

Buonissimo van Ursula Ferrigno, € 27,95
Tirion Uitgevers, ISBN 90 4390 864 9

Ook interessant