Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Basterdsuiker hard geworden? Zo voorkom je dat (en zo wordt het weer zacht)

basterdsuiker-hard.jpg

Vervelend: zet je een lepel in een geopend pakje basterdsuiker, is hij hard geworden. Hoe komen die klonten erin? En nog belangrijker: hoe maak je de basterdsuiker weer zacht?

Eerst even een korte les in suikers: basterdsuiker is eigenlijk niets anders dan kristalsuiker met karamel en/of stroop. Die toevoeging maakt ‘m een stuk kleveriger en geeft een zoete karamelsmaak. Maar hoe komt het dat basterdsuiker altijd zo snel uitdroogt? Nou, het is nogal gevoelig voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Bovendien zit er in basterdsuiker meer vocht dan in kristalsuiker, waardoor er sneller klonten in komen.

Zo kun je basterdsuiker het beste bewaren

Zul je altijd zien: wil je nét iets lekkers bakken, is de basterdsuiker keihard geworden. Daarom kun je beter voorkomen dat er klonten in de zak komen. Dat doe je natuurlijk door het op de juiste manier te bewaren. Volgens Van Gilse, maker van verschillende soorten suiker, kun je het product in de winter – als de verwarming op volle toeren draait – het beste in de originele verpakking én in een goed afgesloten pot bewaren. Die zet je vervolgens op een droge en koele plek.

Lees ook:
Suiker, bloem en kruiden: zó lang blijven deze droge producten houdbaar

Basterdsuiker hard geworden: dit kun je doen

De tips hierboven komen natuurlijk een beetje laat als je iets wilt bakken en alleen harde basterdsuiker in huis hebt. Bovendien is het zonde om een halfvolle zak weg te gooien. Gelukkig bestaan er een paar handige trucs om de suiker weer zacht te maken.

  • Doe de suiker in een bakje en zet in de magnetron. Maak een stukje keukenpapier nat en knijp goed uit. Leg het keukenpapier op de basterdsuiker en zet de magnetron 20 tot 30 seconden aan.
  • Voeg een stukje appel, vers wit brood of een speciale terracotta steen toe aan de pot met basterdsuiker. De suiker onttrekt hier vocht uit en wordt weer zacht. Je kunt de suiker ook in de open verpakking in een kom zetten met een vochtige doek eroverheen. Dit werkt hetzelfde.

Bron | Van Gilse, Culy.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant