Eten

Kooktip: Gemarineerde kipspiesjes van de gril

kmwra4h6w5m0_selected_wide_1200.jpg

Na een lange dag skiën in het Zwitserse witte landschap is het tijd voor een warme kop chocolademelk (of glühwein). En natuurlijk ook voor een lekker hapje, want daar ben je wel aan toe. Elske (27) besloot de traditionele kaasfondue een keer over te slaan en ging voor een barbecue maaltijd. Zij is namelijk het derde proefkonijn dat de Joya van Barbecook uit mag testen!

Vuur in de sneeuw

“Barbecueën past eigenlijk perfect bij de wintersport, want wie wil er nou niet een lekker warm vuurtje aansteken in de sneeuw? Omdat de plaatselijke mini-supermarkt niet een heel uitgebreid assortiment heeft, heb ik kipspiesjes gemaakt. Wel met verse ingrediënten, en ze waren goed gelukt, mede dankzij het mooie kleurenpallet. Naast de spiezen hebben we een gepofte aardappel met sour cream geserveerd. Heerlijk!”

Bijzonder plaatje

“Rond een uurtje of 5 hebben we de Joya aangestoken. Om eerlijk te zijn ging dit niet helemaal zonder slag of stoot, want met een temperatuur van -4 was het nog aardig lastig om hem warm te krijgen. Desalniettemin deed-ie wel wat-ie moest doen; de Joya was binnen 45 minuten op temperatuur! In de tussentijd hebben we de spiesjes geregen en kon de pret beginnen. En met een glühweintje en biertje erbij is het wachten absoluut geen straf. Het is bijzonder om bij een brandend vuurtje te staan en de zon te zien zakken onder de witbesneeuwde bergen.”

Resultaat

“De kipspiesjes waren perfect gegaard! En fijn aan de Joya is dat-ie klein is. Hij paste makkelijk in de kofferbak van de auto. Ook kreeg ik er een heel veilig gevoel bij, omdat je met een paar handelingen de kooltjes warm maakt en het ook vanzelf weer uit gaat. Deze winterbarbecue is zeker voor herhaling vatbaar, volgend jaar weer!”

Ook genieten van de kipspiesjes en de gepofte aardappel die Elske in Zwitserland maakte? Hierbij het recept!

Kipspiesjes voor 4 personen

1 rode paprika in vierkantjes gesneden
1 courgette in plakjes, gesneden in 1 cm dikte
100 gram champignons
400 gram kip in blokjes gesneden

De kip marineer je ongeveer 30 minuten in een flinke dosis olijfolie, 2 teentjes knoflook, half citroentje, gedroogde oregano, rozemarijn en veel verse koriander. Naar smaak peper en zout toevoegen.
Ook de gesneden groente doe je door de kipmarinade. Rijg daarna de kip en de groente op een spiesje en zorg dat je op de top de champignon plaatst voor een speels effect.

Gepofte aardappel
2 kleine aardappeltjes per persoon. Ieder aardappeltje bestrooi je met peper en zout en wikkel je in aluminiumfolie.
Zorg dat je deze op tijd op de Joya legt, want ze moeten een klein half uurtje garen. Maak de aardappel goed nat, dan gaat de garing wat sneller.
Meng 250 ml sour cream met peper, zout, knoflook en bieslook in een kommetje. Wanneer de aardappel gaar is, giet je dit er overheen.