Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: bapao met pittig rundergehakt en paddenstoelen

bapao-margriet.jpg

Alhoewel het broodje bapao ook in Indonesië veel als streetfood wordt verkocht, komt het oorspronkelijk uit China. Het deeg van broodjes bapao wordt gevuld met kip, groente en vlees of een combinatie daarvan, zoals hier met rundergehakt en shiitake, waarna de broodjes worden gestoomd.

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • ± 200 g bloem
  • 1 tl suiker
  • ½ zakje gedroogde gist
  • ½ el plantaardige olie + extra om te bakken
  • ½ tl zout

Voor de vulling:

  • 125 g mager rundergehakt
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 50 g shiitake, klein gesneden
  • ± ½ rode peper, fijngehakt
  • 1 el char chiu saus (Chinese barbecuesaus, potje)*
  • 50 g shiitake, klein gesneden
  • 1 lente-uitje, in ringetjes
  • versgemalen peper, zout
  • 1 tl sojasaus

Extra nodig: stoommand/stoominzet

Bereidingswijze:

  1. Doe voor het deeg de suiker, de gist en ± 110 ml lauwwarm water in een ruime kom en laat ± 10 min. staan tot het schuimig wordt.
  2. Voeg de bloem, de olie en het zout toe en kneed in ± 5 min. tot een mooi glad deeg.
  3. Voeg eventueel wat extra bloem of water toe als het deeg te plakkerig of juist te droog is.
  4. Laat afgedekt op een warme plek in ± 1 uur rijzen tot ongeveer het dubbele volume.
  5. Verhit intussen voor de vulling een scheutje olie en bak het gehakt met de ui, de shiitake en de rode peper in ± 7 min. bruin en rul.
  6. Voeg de char chiu en de sojasaus toe en bak 1 min. mee.
  7. Breng op smaak met extra char siu-saus, peper en zout. Laat afkoelen.
  8. Verdeel het deeg na het rijzen in 6 of 12 stukken. Rol er balletjes van en druk of rol ze plat. Leg telkens in het midden 1/6 of 1/12 van de vulling en vouw dicht.
  9. Rol weer een balletje van het deeg en laat ze afgedekt elk op een apart stukje bakpapier nog ± 45 min. rijzen of tot ze weer ongeveer in volume verdubbeld zijn.
  10. Zet de onderkant van de stoommand in een grote pan of wok met een laagje kokend water.
  11. Dek af en stoom de broodjes afhankelijk van de grootte in ± 10-15 min. gaar. Bestrooi ze met de lente-ui.

Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 2 uur rijzen + afkoelen vulling

*Te koop bij XL supermarkten en Aziatische supermarkten.

Bewaartip: Deze broodjes bapao zijn goed in te vriezen. Warm ze afgedekt in de magnetron op.

Bapao

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Receptuur | Dosia Brewer
Beeld | Maarten van der Wal


Dit verhaal verscheen eerder in Margriet 43/44-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Ook interessant