Eten

Bananenschil weggooien? Zonde! Dit kun je ermee doen

bananenschil-weggooien-zonde-dit-kun-je-ermee-doen.jpg

De schil van een banaan verdwijnt eigenlijk altijd in de prullenbak. Logisch, want erg smaakvol is ‘ie niet. Maar eigenlijk is dit zonde, want de bananenschil is nog rijker aan voedingsstoffen dan de vrucht zelf. De schil bevat veel vitamine B6, B12, vezels, proteïne en is gevuld met magnesium en kalium. Tijd om daar eens wat meer mee te doen.

Toch maar op dat bittere gele omhulsel kauwen dan? Nee hoor, we hebben een aantal handige recepten op een rijtje gezet. 

Koken met bananenschillen

Vooral in Azië wordt veel gekookt met bananenschillen. Zo worden ze daar gekookt of gefrituurd, maar er wordt ook thee van gemaakt óf de schil wordt omgetoverd tot een smakelijke smoothie. En dat kun jij ook.

Bananenschilsmoothie

Voor deze smoothie heb je bananen nodig inclusief de schil. Snijd de uiteinden van de banaan af en doe de rest vervolgens in de blender. Voeg kokosmelk toe en ander fruit naar keuze. Even blenden et voilà: een heerlijke smoothie vol vitamines, extra magnesium en kalium. 

Bananenthee 

Verwijder de uiteinden van de bananenschil en doe de rest van de schil in een pan. Vul de pan met water tot de schil helemaal onder water komt. Dit kook je tien minuten en klaar is kees. Je kunt naar smaak nog melk en suiker toevoegen. 

Bananensnack 

Je kunt de banaan ook frituren tot een lekkere snack. Hiervoor snijd je de bananenschillen in dunne reepjes. Zet een pan olie op hoog vuur en bestrooi ondertussen de schillen met wat zout en peper. Bak vervolgens de bananenschillen op hoog vuur tot ze mooi krokant zijn. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Daarna kun je nog wat lente-ui en peper toevoegen en dit nog 5 minuten meebakken. Serveer de bananensnacks met een beetje koriander.

Bananenchutney

Leg een bananenschil in een pan met kokend water. Kook dit vervolgens door tot de schil zacht is. Deze doe je in een blender met een halve theelepel komijnzaad, een stuk gember, een klein stukje tamarinde, een halve groene chilipeper en een eetlepel water. Je kunt eventueel naar smaak nog wat zout toevoegen. 

Lees ook: Blauwe plek? Met een banaan laat je hem verdwijnen

Zelf aan de slag

Als je zelf aan de slag wil met bananenschillen, onthoud dan dat hoe rijper de banaan is, hoe dunner en zoeter de schil. Zorg wel dat je de schillen goed wast, of kies voor de biologische variant. Vaak worden bananen namelijk fors ingespoten met bestrijdingsmiddelen.

Nog niet overtuigd? 

Durf je het toch nog niet aan om met de schillen aan de slag te gaan? Dan kun je je bananenschillen ook goed gebruiken als compost voor je planten. Door het kalium en fosfor dat in het gele hulsel zit zorg je dat je planten beter groeien. En de binnenkant van de schil kun je gebruiken om je schoenen te poetsen. Hierdoor gaan ze mooi glanzen, en bescherm je ze ook nog tegen slijtage.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |ELLE, 24kitchen, Foodlog, Weekend
Beeld | iStock

Ook interessant