Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Weer eens iets anders: bananenbrood granola met noten (glutenvrij + vegan)

lekker-en-gezond-bananenbrood-granola-met-noten-glutenvrij-en-vegan.jpg

We zijn dol op granola en op bananenbrood, dus wat denk je van een combinatie van die twee? Deze bananenbrood granola is heerlijk knapperig met een zoete smaak van banaan. Helemaal mooi meegenomen: dit recept is glutenvrij én veganistisch.

Margriets online redacteur Ilse dook de keuken in en deelt het recept van haar favoriete granola.

Wat heb je nodig?

Voor een flinke pot bananenbrood granola, ongeveer tien porties

  • 200 gram havervlokken (Wil je het recept glutenvrij maken? Kies dan voor glutenvrije havermout; te vinden in het schap met dieetproducten bij de meeste grotere supermarkten)
  • 75 gram ongezouten noten (ik koos voor pecannoten, hazelnoten en amandelen)
  • Een grote rijpe banaan (hoe donkerder de schil, hoe beter!)
  • 50 gram geraspte kokos
  • Een flinke snuf zout
  • Een theelepel koek- en speculaaskruiden (of een mix van kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en anijs)
  • Een theelepel vanille-extract
  • Eventueel: ahornsiroop om de granola extra zoet te maken of kokosolie als je de granola extra knapperig wil maken

Dit is een basis voor de bananenbrood granola, je kunt natuurlijk naar smaak andere dingen toevoegen. Denk aan lijnzaad, gepofte quinoa, chiazaad, rozijnen of bananenchips. Wil je er helemaal een traktatie van maken? Voeg dan wat chocolate chips toe. Ga wel voor een pure variant als je de banenbrood granola veganistisch wilt houden.

Zó maak je de bananenbrood granola:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Hak de noten fijn, zoals jij ze in de granola wilt hebben. Ik vind het altijd lekker om een beetje af te wisselen tussen grote en kleinere stukjes, maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.
  3. Mix alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar: de noten, havervlokken, kokos, het snufje zout en de speculaaskruiden.  
  4. Prak de bananen tot er geen opvallende stukjes meer in zitten en meng het vanille-extract hier doorheen. Voeg je ook ahornsiroop en/of kokosolie toe, dan kun je dit ook op dit moment doen.
  5. Meng het mengsel met banaan nu met de droge ingrediënten. Zorg hierbij dat alle losse havervlokken en noten bedenkt zijn met het natte mengsel. Je merkt dat er een soort kruimelige klontjes ontstaan; dat is een goed teken.
  6. Spreid dit mengsel vervolgens uit op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze in een voorverwarmde oven.
  7. Bak af voor ongeveer 35-40 minuten, afhankelijk van je oven. Schep halverwege een keer voorzichtig om, zodat de granola aan de randjes niet verbrandt.
  8. Laat de bananenbrood granola volledig afkoelen voor je het serveert met bijvoorbeeld yoghurt of melk. Ook lekker om zo van te snoepen! De granola blijft ongeveer twee weken houdbaar in een luchtdichte pot.

Eet smakelijk!

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Ook interessant