Eten

Is de bananenbloem de perfecte plantaardige vervanger voor vis?

is-de-bananenbloem-de-perfecte-plantaardige-vervanger-voor-vis.jpg

Misschien heb je wel eens gehoord van jackfruit, een vrucht die steeds populairder wordt als vleesvervanger. We zijn er eigenlijk pas net een beetje mee bekend, en nu is er alweer het volgende wonderplantje: de bananenbloem. Dat zou het nieuwe plantaardige alternatief voor vis moeten zijn. 

In Azië zijn ze er dol op, zal het ook in Nederland een succes worden? 

De bananenbloem 

Zoals de naam al doet vermoeden vind je de bananenbloem aan de bananenplant. Eigenlijk is dit de bloesem van een nog onvolgroeide tros bananen. De bananenbloemen zien er uit als paarse knoppen in de vorm van een traan. De bloem bestaat uit tientallen roosjes, dat zijn eigenlijk de knoppen van alle losse bananen. De roosjes en de bladeren die hieronder zitten kun je eten, en ook het hart van deze bloem, een witte knop, kun je opeten. Alleen de donkerrode schutbladeren aan de buitenkant van de bloem zijn niet eetbaar. 

Visvervanger

De ingeblikte variant van de bananenbloem, verkrijgbaar bij de toko kun je marineren, paneren en frituren. Door deze bereidingswijze krijgt het de structuur die lijkt op een knapperig gebakken visje. Met een krokant laagje, maar lekker zacht van binnen. Het wordt in Engeland zelfs al voor de vegan variant van Fish & Chips gebruikt. Maar je kunt meer met de bananenbloem: rauw, gestoomd of gekookt is ‘ie ook heerlijk. Wanneer je de bladeren tot het hart afpelt, kun je deze bloesem als een soort artisjok oppeuzelen, op deze manier komt niet alleen de structuur, maar ook de smaak overeen. 

Andere voedingsstoffen

De bananenbloem schijnt dus dé perfecte uitkomst te zijn als je af en toe wat minder vis wilt eten. Maar let wel op, ondanks dat dit alternatief rijk gevuld is met vitamine en mineralen, heeft het natuurlijk niet dezelfde voedingswaarden als vis. Een visvervanger met bijna precies dezelfde voedingsstoffen, dat bestaat helaas nog niet. Wanneer je geen vis eet loop je omega 3-vetzuren EPA, DHA en ALA mis. Deze gezonde visvetzuren kun je wel door middel van visolie binnenkrijgen, en worden soms wel aan producten toegevoegd.

Lees ook: Bizar: déze fruitsoort blijkt niet helemaal veganistisch te zijn

Jackfruit 

Wanneer je wat minder dierlijke producten wilt eten, dan kun je dus een keer de bananenbloem uitproberen. En als je dan toch goed bezig bent, dan hebben we ook nog jackfruit in de aanbieding. Deze vrucht is in de vegetarische en vooral veganistische wereld erg populair. Jackfruit komt oorspronkelijk uit India en lijkt qua uiterlijk erg op durian. Maar goed nieuws; hoewel durian flink kan stinken, ruikt de jackfruit gelukkig alleen naar zoetigheid. De structuur van deze vrucht lijkt erg op die van vlees, waardoor het de perfecte uitkomst lijkt voor allerlei vegetarische en veganistische recepten. Maar ook hier geldt dat het qua voedingswaarden niet perfecte uitkomst biedt. De vrucht bevat weinig ijzer, vitamine B12 en eiwitten, dus die zal je uit andere voeding moeten halen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|ELLE Eten, Voedingscentrum
Beeld|iStock

Ook interessant