Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bakken voor Pasen

Zondag is het Pasen. De winkels liggen alweer weken vol lekkernijen. Toch is zelf bakken minstens zo lekker én leuk. Zeker met de kinderen.

Een paaskrans is heel eenvoudig om te maken. Je kunt hem alvast maken en tot zaterdag in de vriezer bewaren. Zondagochtend verwarm je het brood dan nog 10 minuten in de oven voor een knapperige korst en verse kruim. Leg de paaseieren in het midden, dat staat meteen heel feestelijk. Voor de kinderen zijn er natuurlijk paasmannetjes.

Deze week gaan we nog meer lekkere voorbereidingen voor Pasen treffen!

Basisdeeg, voor 1 krans en 6 paasmannetjes:

1 kilo patentbloem
2 tl zout
550 ml handwarm water
4 el olijfolie
2 el honing
2 zakje gedroogde gist (à 7 g)

Kneed van de bloem, het zout, het water, de olie, de honing en de gist een soepel deeg. Heb je een broodbakmachine of keukenmachine? Laat die dan het kneedwerk voor je doen! Leg het deeg in een schaal en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Druk het deeg plat en verdeel het in 2 porties. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 ºC.

Paaskrans

1/2 portie basisdeeg
100 g rozijnen
melk om te bestrijken
1/2 zakje vanillesuiker
gemalen kaneel

Kneed door 1 portie deeg de rozijnen en verdeel de portie weer in 2 porties. Rol er 2 lange strengen van. Wikkel de strengen omelkaar en buig de uiteinden naar elkaar zodat een cirkel ontstaat. Duw de uiteinden goed vast en leg de broodkrans op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met de vanillesuiker en een wat gemalen kaneel. Bak de broodkrans in 20-25 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Paasmannetjes, 5-6 stuks:

1/2 portie basisdeeg
10-12 rozijnen
5-6 gekookte (paas)eieren
melk om te bestrijken

Verdeel de andere portie deeg in 5-6 stukken. Vorm van elk stuk deeg een paasmannetje met 2 lange armen. Maak met rozijnen de ogen. Leg een gekookt ei op de buik en druk dit enigszins aan. Vouw de armen over het ei. Leg de paasmannetjes op de bakplaat en bestrijk met melk. Bak de paasmannetjes in ongeveer 15 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Ook interessant