Eten

Bakken? Maak een aardbeienvlaai!

aardbeienvlaai-maken.png

In het bakprogamma Bake My Day op Net5 strijden kandidaten dagelijks voor de titel van de beste amateurbanketchef van Nederland. Een van de kandidaten maakte onlangs deze heerlijke aardbeienvlaai. Wil jij ‘m ook bakken? Hierbij het recept! 

Wat heb je nodig?

Bodem
– 1 zakje instant gist
– 100 ml volle melk, lauwwarm
– 200 g tarwebloem + extra om te bestuiven
– 2 el witte basterdsuiker
– 30 g boter, op kamertemperatuur
– 1 mespunt zout
– 1 eidooier

Banketbakkersroom
– 1 el maizena
– 300 ml volle melk
– 80 g fijne kristalsuiker
– 1 vanillestokje
– 2 eidooiers

Vruchtenlaag
– 2 blaadjes gelatine
– 200 ml cassis (frisdrank)
– 750 g vers rood fruit, zoals aardbeien, frambozen of blauwe bessen

Keukenmateriaal
– deegroller
– taartvorm met losse bodem van 24 cm Ø ingevet met boter

Zo maak je het!

Begin met de banketbakkersroom. Roer de maizena los met een scheutje melk. Doe de rest van de melk met de helft van de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje bij de melk. Pak een beslagkom en klop de eidooiers hierin los met de rest van de suiker en het maizenamengsel. Verwijder het vanillestokje en schenk de hete melk, al roerend beetje bij beetje, bij de eidooiers in de beslagkom. Maak de pan schoon en schenk alles weer terug in de pan. Breng het al roerend op laag vuur aan de kook tot er een dikke vla ontstaat. Leg een stuk plasticfolie op de banketbakkersroom om velvorming te voorkomen. Laat het afkoelen.

Maak dan de bodem. Los de gist op in de melk. Doe de bloem in een ruime kom en maak er een kuiltje in. Schenk de melk erbij en voeg de suiker, de boter, het zout en de eidooier toe. Kneed alles in ca. 4 min. tot een zacht en soepel deeg. Leg het deeg in een schone kom, dek de kom af met een theedoek en laat 30 min. op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor op 190°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad zo dun mogelijk uit. Bekleed de taartvorm ermee en snijd het overtollige deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel de afgekoelde banketbakkersroom met een spatel over de bodem. Bak de vlaai in ca. 20 min. goudgeel en gaar. Laat de vlaai helemaal afkoelen op een rooster. Verwijder de vorm pas als de vlaai helemaal is afgekoeld.

Week de gelatine 5 min. in koud water. Verhit de cassis maar laat het niet koken, en los de gelatine erin op. Laat de gelei iets afkoelen. Verdeel de schoongemaakte vruchten over de vlaai en schenk de gelei erover. Laat 15 min. opstijven in de koelkast.

>> Bekijk hieronder de aflevering waarin de aardbeienvlaai wordt gemaakt. 

Win boek Bake my Day

bake-my-dayDit recept is afkomstig uit het boek Bake my Day, hét boek van de Net5 bakwedstrijd (dagelijks te zien om 19.55 uur). Dit boek is onder andere verkrijgen via Bol.com voor € 15.

Het goede nieuws is dat Margriet 3 exemplaren weg mag geven. Wil jij kans maken op een van deze boeken? Vul dan snel het winformulier in!

 

 

Ook interessant