Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bakken, grillen, stomen: de oven kan álles!

bakken-oven-hoofd-jpg.jpg

Gezond eten en koken is belangrijk, maar het kan ook gewoon heel leuk zijn. bakken-oven
De oven is een heel handig hulpmiddel om makkelijk, lekker en gezond eten te
bereiden. En met de verschillende soorten ovens kunt u uw gasfornuis eigenlijk wel bij het grof vuil zetten. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

In de jaren vijftig zorgde de komst van de oven ervoor dat veel Nederlandse huishoudens gezonder en gevarieerder gingen eten. Het gasfornuis was jarenlang het enige kooktoestel in de keuken geweest, maar al snel werd het bakken, braden en koken gecombineerd met grillen, roosteren en gratineren. Niet zo gek, want voedsel dat bereid is in de oven is vaak vetarm en er gaan tijdens het bereiden weinig voedingsstoffen als vitaminen en smaakstoffen verloren, waardoor gerechten uit de oven meestal heel gezond zijn.

Tegenwoordig onderscheiden we twee hoofdgroepen ovens: de conventionele en de multifunctionele ovens. De conventionele ovens werken net als de klassieke gasovens door verwarming van de boven- en onderwand. Voordeel van moderne conventionele ovens is dat de onder- en bovenverwarming vaak apart in te stellen zijn. Zo kunt u, door alleen de onderverwarming aan te zetten, pizzabodems afbakken of een vochtige quiche netjes garen.

De multifunctionele ovens hebben, naast de conventionele wandverwarming, nog andere manieren om gerechten in de oven te bereiden. Zo zijn er de stoomovens, de hete luchtovens, grill ovens en de magnetrons.

Hetelucht oven
In deze oven wordt met een ventilator hete lucht door de oven geblazen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige temperatuur in de oven. Een heteluchtoven is zeer geschikt om grote stukken vlees gelijkmatig te garen.

Grilloven
de oven bevat een grill-element dat een gerecht een krokant korstje geeft. Dit is handig als u bijvoorbeeld een ovenschotel wilt gratineren of een kip wilt braden.

Stoom
Sommige ovens bieden de mogelijkheid om stoom te combineren met een hetelucht- of grillfunctie. Zo kunt u kip of rosbief bereiden die heerlijk bruingebakken wordt, zonder dat het vlees uitdroogt en zonder het gebruik van bak- en braadproducten. Ook blijft de groenten extra knapperig en gaan er weinig tot geen vitamines verloren.
Een nieuw alternatief is braadstomen. Dit is braden en stomen in één met behulp van een braadzak. Zo kun je extra mals vlees bereiden, zonder olie of boter toe te voegen. Met deze techniek blijven voedingsstoffen en smaakstoffen goed behouden en eet je dus stukken gezonder.

Magnetron
ovens die beschikken over een magnetronfunctie maken het mogelijk om een gerecht te garen met magnetron en aan de buitenzijde te bruinen met bijvoorbeeld de gril of hetelucht. Ook kunt u de magnetron gebruiken voor de gewone snelle opwarmklusjes, zoals warme melk voor in de koffie of een flesje voor de baby.

Recepten
Kip met ananas, rijst & doperwtenkokossalade >>

Kip met rozemarijnaardappels uit de over, sperziebonen en worteltjes >>

Kip tuttifrutti met couscoussalade >>

Pastasalade met kipfilet uit de braadzak >>

Braadstomen kip honing >>

Drumsticks met port en sjalotjes >>

Ook interessant