Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dít is het verschil tussen bakpoeder en baking soda

dit-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda.jpg

Bijna iedereen kent de zakjes bakpoeder wel. Vaak heb je ze wel ergens in een keukenkastje liggen en heel soms tover je ze tevoorschijn om te gebruiken in een recept. Nu bestaan er ook recepten waarin je baking soda moet gebruiken. Dat kan nogal verwarrend zijn, want wat is nu precies het verschil?

Baking soda en bakpoeder zijn zeker niet hetzelfde. Het lijkt op elkaar en is aan elkaar verwant, maar je kunt het zeker niet ‘in plaats van’ gebruiken. Niet in dezelfde hoeveelheid tenminste. Baking soda kun je daarnaast ook buiten de keuken gebruiken, voor het schoonmaken van je gezicht of badkamer bijvoorbeeld. Met bakpoeder kan dit uitdrukkelijk niet.

Verschil tussen baking soda en bakpoeder

Baking soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout, het is in wezen allemaal hetzelfde. Baking soda gebruik je om je baksels beter te laten rijzen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes (koolstofdioxide) die je baksel luchtig maken. Gebruik baking soda daarom alleen wanneer er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit. Anders zal je deeg niet rijzen en heb je ook nog eens kans op een vieze nasmaak.

Natriumbicarbonaat begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt, moet je het pas op het laatst toevoegen, zodat de lucht gevangen kan worden als het baksel in de oven staat.

Bakpoeder

Bakpoeder is natriumbicarbonaat, waaraan een droog zuur is toegevoegd. Het is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Bakpoeder kan gist in recepten vervangen, omdat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden. Hierdoor zal de smaak van het gebakken product niet veranderen. Behalve een kleine hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.

Het bakpoeder dat wij kennen, heeft meestal twee rijzingen: eentje meteen bij het toevoegen en de tweede pas tijdens het bakken. Het is dan ook van minder belang dat je het meteen in de oven zet. Als bakpoeder aan bloem wordt toegevoegd, krijg je zelfrijzend bakmeel.

Het een of het ander

Baking soda en bakpoeder hebben dus ongeveer dezelfde eigenschappen, maar je moet wel oppassen met het gebruiken van een vervangend product. Je kunt baking soda wel vervangen door bakpoeder – één theelepel baking soda vervang je door 2,5 theelepel bakpoeder – maar bakpoeder niet door baking soda! Je baksel zal dan geheid mislukken.

Baking soda in het huishouden

Op Pinterest staan heel veel huishoudelijke tips met baking soda. Ook wij schreven al eerder over handige tips met dit multifunctionele goedje. Baking soda kan ook prima gebruikt worden voor allerhande huishoudelijke klusjes en beautyrituelen.

Heb jij nog een goede tip voor het gebruik met baking soda?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | debakparade.nl, zoeterecepten.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant