Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit wil je weten over het drinken van augurkensap

augurkensap-drinken.jpg

Bij het denken aan augurkensap drinken, trek je misschien een gezicht vol afgrijzen. Maar na dit artikel verklaar je iemand die dit doet misschien niet meer voor gek. Aan augurkensap drinken blijken namelijk flinke gezondheidsvoordelen te zitten.

Al geldt er wel één belangrijke waarschuwing.

Augurkensap drinken

Onlangs haalde voetbalster Jannette van Belen het nieuws doordat zij augurkensap dronk tijdens een wedstrijd. “Ik voelde tijdens de wedstrijd al een beetje kramp opkomen en de fysio had ergens op het internet gelezen dat augurkensap daartegen zou helpen”, legde ze uit aan EditieNL. Het hielp volgens haar in no time. “Ik nam een paar flinke slokken en vrij snel daarna ik geen last meer van kramp.” En toeval of niet, wetenschappelijk onderzoek onderschrijft dat resultaat óók.

Augurkensap tegen kramp

Hiermee is het eerste mogelijke voordeel van augurkensap drinken al duidelijk: het zou helpen tegen kramp. Waarom? Wetenschappers hebben de reden dat augurkensap mogelijk werkt tegen kramp nog niet gevonden. Maar het zou te maken kunnen hebben met het feit dat er in augurkensap elektrolyten zitten, die hydrateren en dus helpen tegen kramp.

Boost voor je immuunsysteem

Maar kramp verhelpen is niet de enige reden dat jij misschien een regelmatige slok augurkensap op je menu wilt zetten. Die elektrolyten zouden namelijk ook een fijn medicijn tegen een kater zijn. En het sap van augurken barst bovendien ook van de antioxidanten en vitamine C en E. Augurkensap zou daarmee een warme immuunsysteem-booster zijn.

Hulp bij afvallen

En wil je wat afvallen? Volgens een Japanse studie helpt het dagelijks drinken van azijn hierbij. En wat is het hoofdingrediënt van augurkensap? Precies: azijn.

Lees ook:
Is appelazijn écht een wondermiddel en waarvoor kun je het gebruiken?

Oppassen voor je tanden

Wil jij de werking van augurkensap op de proef stellen? Pas dan wel op, waarschuwt voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets tegenover Libelle: je tanden worden níet blij van het augurkensap. “In augurken zit namelijk veel zuur. En zure dranken zorgen ervoor dat het tandglazuur over grote oppervlakken wegslijt.” Tanderosie is natuurlijk geen fijne bijkomstigheid. “Hoe vaker tanden in contact komen met zuur, hoe groter de kans op erosie.” Daarbij is augurkensap nou niet een verstandig drankje als je snel en vaak last hebt van maagzuur. Geniet (of nou ja, geniet…) dus met mate.

Bron | EditieNL, Elle Eten, Libelle
Beeld | Getty

v

Ook interessant