Eten

Heerlijk: aubergine-tatin van kok Yvette van Boven

heerlijk-aubergine-tatin-van-kok-yvette-van-boven.jpg

Aubergine-tatin: een heerlijk recept uit de oven van tv kok Yvette van Boven. Aubergine is een heerlijke, veelzijdige groente, zegt ze. “Hij vormt zich naar de smaak die je eraan geeft.”

Al trek gekregen? Deze lekkere aubergine-tatin staat binnen anderhalf uur op tafel.

Dit heb je nodig:

Met dit recept maar je een aubergine-tatin voor zes personen.

Voor het zanddeeg:

  • 300 g bloem
  • snuf zout
  • 150 g boter, in blokjes
  • 1 eierdooier
  • 1 el tijmblaadjes

Voor de vulling:

  • milde olijfolie
  • 2 aubergines, in plakken
  • peper en zout
  • 4 rode uien, in ringen
  • ½ bosje salie
  • 2 el rietsuiker
  • 2 el pijnboompitten
  • 75 g feta, verkruimeld

Extra benodigdheden: keukenmachine, gladde taartvorm met een doorsnede van 22 centimeter.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen?
Stem dan snel!

Zó maak je deze aubergine-tatin:

  1.  Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Meng voor het zanddeeg de bloem met het zout in de kom van een keukenmachine, voeg de blokjes boter toe en pulseer een paar keer tot er grove korrels ontstaan.
  3. Doe de eierdooier en de tijm erbij en pulseer nog een paar keer. Voeg een paar druppels ijskoud water toe en pulseer een paar laatste keren tot het deeg net samenhangt. Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in snel werken en niet lang kneden.
  4. Pak het deeg in wat plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
  5. Vet voor de vulling 1 of 2 bakplaten in met royaal olijfolie en beleg de hele plaat met een enkele laag aubergineplakken.
  6. Bestrooi ze met peper en zout en keer ze dan allemaal om. Bestrooi deze kant ook met peper en zout. Bak de aubergineplakken in 20 minuten (of iets langer) mooi gaar. Keer ze na een kwartier, om de andere kant ook even te bruinen.
  7. Fruit intussen de uiringen zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn, breng op smaak met peper en zout en roer de uien af en toe door.
  8. Hak een paar blaadjes salie fijn.
  9. Knip een cirkel uit een vel bakpapier op de maat van de bodem van de vorm.
  10. Giet wat olijfolie in de vorm, leg het vel bakpapier erop, giet er nog wat olie op en smeer het goed uit, ook de zijkanten.
  11. Bestrooi de bodem met de rietsuiker en de pijnboompitten.
  12. Beleg hem mooi dakpansgewijs met de aubergineplakjes en uienringen en bestrooi steeds met wat fijngehakte salie.
  13. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel en leg hem op de groenten in de bakvorm. Stop de randen goed in. Maak een gaatje in het midden zodat het vocht kan verdampen.
  14. Bak de taart ongeveer 35 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is en de groenten gekaramelliseerd zijn. Laat de taart 5 minuten op het aanrecht rusten.
  15. Frituur intussen de rest van de salieblaadjes 30 sec. in wat hete olie en laat uitlekken.
  16. Keer de tatin op een groot bord en bestrooi met de feta en de salieblaadjes. Dien gelijk op.

Bereidingsduur aubergine-tatin: ongeveer 35 minuten, plus nog zo’n 55 minuten oventijd.

Ziet er goed uit! 

Recept | Yvette van Boven
Fotografie | Bob Eshuis

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-45. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Ook interessant