Eten

Aspergetaartjes

aspargus1-jpg.jpg

Culinair redacteur Colette Beyne: “Afgelopen week had ik het ook al even over de drie A’s: aardbeien, asperges en ansjovis. Streekproducten uit de omgeving van Bergen op Zoom. Afgelopen weekend stonden deze heerlijkheden weer centraal tijdens ProefMei, waar jaarlijks tienduizenden mensen naar toe komen.

aspargusDeze week staan de asperges in de spotlights. Persoonlijk kan ik niet genoeg krijgen van witte asperges! De Brabantse Wal-asperges, het oudste aspergeteeltgebied van Nederland, zijn extra bijzonder, omdat ze een zoet-zilte smaak hebben die ze krijgen door de (zee)wind vanaf de Schelde. Klassiek geserveerd met gesmolten boter, eieren en ham komt deze smaak extra goed uit.

De natural beauty komt ook prima tot zijn recht in deze taartjes, maar dan kun je ook gewone nemen. Warm én koud lekker en daarom prima geschikt om mee te nemen voor bij een picknick. Laten we hopen dat het tijdens het lange Hemelvaartweekend een beetje zomers weer wordt, zodat we lekker veel naar buiten kunnen!”

Aspergetaartjes (4 stuks)

4 vellen koelvers filodeeg*
3 el boter of margarine
3 eieren
75 g fetakaas, verkruimeld
1 dl halfvolle slagroom
versgemalen peper, zout
8 witte asperges, geschild, houtige eindjes verwijderd
8 zwarte olijven zonder pit
4 takjes tijm

Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd het deeg in 16 vierkantjes. Vet vier ovenvaste schaaltjes in, leg er een deeglapje in en bestrijk met boter. Herhaal dit nog drie keer en laat hierbij de deeglapjes steeds een kwart slag verspringen. Klop de eieren, de kaas en de room stevig door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Snijd de asperges in stukken en verdeel ze over de deegbodems. Schenk het eimengsel erover en leg de olijven en de tijm erop. Bak de taartjes in het midden van de oven in 25-30 min. gaar en lichtbruin.

*Sinds kort is dit superhandige deeg op rol van het merk Tante Fanny o.m. bij Super de Boer, C1000, Jumbo en Hoogvliet te koop.

Ook interessant