Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Slimme tips om asperges te kopen, te koken en te bewaren

asperges.jpg

Het aspergeseizoen is weer gestart. Voor iedereen die dol is op het witte goud: de beste tips om ze te kopen, te koken en te bewaren! 

Hoe verser, hoe beter

Het aspergeseizoen in Nederland loopt van april tot juni. Dat heet ‘asperges van de koude grond’. Of je ze nu in de winkel haalt of bij de boer: hoe verser, hoe meer smaak en hoe meer vitamines de asperges bevatten. Bij de boer kun je ernaar vragen, maar in de supermarkt weet je meestal niet hoe vers ze zijn. Geen nood, er is een trucje: wrijf de asperges eens voorzichtig over elkaar: als je gepiep hoort, dan zijn ze vers. Hoe minder gepiep, hoe minder vers ze zijn.

Hoeveel heb je nodig?

Houd er bij het kopen rekening mee dat je ze (meestal) nog moet schillen. Ongeschild heb je zo’n 250 tot 300 gram nodig per persoon.

Hoe kook je ze?

Snijd altijd de harde onderkanten van de asperges af en schil ze met een dunschiller of aardappelschilmesje. Vervolgens kook je ze acht minuten in een klein laagje water. Door met weinig water te koken en niet te lang, blijven de vitamines en de smaak het beste behouden. Doe ook altijd het deksel op de pan: het water kookt dan sneller, dat is energiezuiniger.

Lekkere recepten

Wat je doet met de asperges als ze gekookt zijn, is helemaal aan jou. Au naturel bij aardappels en een stukje vlees, verwerkt in een ovenschotel, met zalm en een eitje, in een soep: de mogelijkheden zijn enorm. Inspiratie nodig? Heerlijke recepten vind je op de website van het Voedingscentrum.

Bewaren in de koelkast

Asperges bewaar je altijd in de koelkast. Als je ze goed verpakt in een vochtige theedoek, kun je ze zo’n zeven dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar dan moet je ze van tevoren wel even blancheren (kort koken).

Bron | Voedingscentrum
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Deze video werkt goed op de lachspieren

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant