Een stokbroodje met artisjok-asperge-basilicumspread is heerlijk bij de borrel of voor bij een zonnige picknick in de zomer.
Dit recept is goed voor 4-6 personen.
Benodigdheden voor de stokbroodjes met basilicumspread:
1 schaaltje aspergetips
1 potje artisjokharten op kruidenolie (inh. 280 g, 160 g uitgelekt)
1 bosje basilicum (± 15 g)
versgemalen peper, zout
1 meergranenstokbrood, in 4-6 stukken
milde olijfolie
1 teen knoflook, gehalveerd
1 bakje erwtensprouts
1 bakje parmezaanvlokken
extra nodig: keukenmachine of staafmixer met kom
Bereidingswijze:
Blancheer de aspergetips 1 min., spoel koud en laat uitlekken.
Laat de artisjokharten uitlekken, vang de olie op.
Mix de artisjok, de basilicum en ⅓ van de aspergetips in de keukenmachine tot een gladde spread.
Voeg zo veel olie uit het potje van de artisjokken toe als nodig en breng op smaak met peper en zout.
Schep de spread in een bewaardoosje, doe de rest van de aspergetips en de sprouts ook in doosjes en zet ze samen met de kaas in de koelkast tot vertrek.
Snijd de stukken stokbrood horizontaal doormidden.
Besprenkel de snijkanten met olijfolie en bak in de pan of oven knapperig.
Laat afkoelen en bestrijk met knoflook.
Neem ze mee in een papieren zak.
Op de picknickplek: bestrijk de broodjes met de spread en garneer met de rest van de aspergetips, een pluk erwtensprouts en de parmezaanvlokken en steek vast met prikkers.
Bereidingstijd: ± 20 min.
Ziet er goed uit!
Fotografie | Eric van Lokven Foodstyling en recepten | Gees van Asperen
Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 24–2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.