Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Echte winterklassieker: appeltaart met cranberry’s

appeltaart-cranberries.jpg

Appeltaart wordt vaak machtig 
door het deeg en de korst. In deze appeltaart, in het Engels een deep-dish apple pie, voert het fruit de boventoon: hij heeft alleen een knapperig, dun 
deksel van deeg.


Snel klaar, echt winters en erg lekker!

Appeltaart met 
cranberry’s (8 personen)

Dit heb je nodig:

  • 75 g koude boter, in blokjes
  • 165 g bloem + 
1 el voor de vulling
  • zout
  • 60 ml ijskoud water
  • 1 à 1,5 kg stevige appels (zoals Granny Smith), geschild en in dunne plakjes
  • sap van ½ citroen
  • 50 g gedroogde cranberry’s
  • 50 g suiker + extra om te bestrooien
  • 1 tl gemalen kaneel + extra om te bestrooien
  • extra nodig: ovenschaal van ± 24 cm ø, ingevet

Zo maak je het:

Wrijf met je vingertoppen de boterblokjes door de bloem met een snuf zout tot grove kruimels. Houd een eetlepel van het mengsel apart. Giet bij de rest al roerend het water en kneed tot een samenhangend deeg. Leg het deeg tussen 2 stukken plasticfolie en druk uit tot een cirkel van ± 10 cm ø. Laat ± 30 min. rusten in de koelkast.

Verwarm intussen de oven op 220 °C en meng de appels met het citroensap, de extra lepel bloem, cranberry’s, suiker, kaneel en een snuf zout. Vul de vorm met het mengsel en maak er een mooie berg van. Druk stevig aan. Bestrooi met de achtergehouden deegkruimels.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een cirkel van ± 30 cm ø. Verwijder het bovenste velletje folie en leg het deeg met foliekant naar boven op de taart. Verwijder de folie en stop het deeg wat in aan de zijkanten. Maak een paar sneden in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk de bovenkant met water en bestrooi met suiker en kaneel.

Bak de taart 10 min. en schakel dan de oventemperatuur terug naar 180°C. Bak de taart in nog 30-40 min. bruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. Serveer met zure room of 0% yoghurt met kaneel.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 50 min. oventijd + 30 min. rusttijd.

productie: colette beyne. styling: cindy berg. fotografie: maarten van der wal. bereiding: yvonne jimmink. receptuur: dosia brewer.

Lees ook:

Lekker maken deze week: Dutch Baby met appel
Dit onverwachte ingrediënt maakt je appeltaart nóg lekkerder!
Bakken: notige appeltaartjes

Kijk ook:

m03-coverDit recept komt uit Margriet 3-2016. Daarin vind je nog meer heerlijke winterse gerechten. Gemist? Je kunt hem nabestellen via tijdschrift365.nl

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant