Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Met deze tips wordt jouw volgende appeltaart nóg lekkerder

met-deze-tips-kun-jij-de-allerlekkerste-appeltaart-bakken.jpg

Er gaat weinig boven een echte ouderwetse appeltaart. Gelukkig hoef je geen meesterbakker te zijn om er zelf eentje te bakken. Van de perfecte appel tot het nodige werk voor het beste deeg: dit zijn dé tips om de allerlekkerste appeltaart te bakken.

Als je een appeltaart wil bakken, dan is de appel natuurlijk cruciaal. Toch is er niet één appel die het beste is voor een appeltaart. Het hangt namelijk af van wat voor appeltaart je wil bakken. Houd je van een zachte vulling? Ga dan voor een Jonagold of Goudrenet. Ben je dol op zoet? Gebruik dan een Cox Orange. Voor een licht zuurtje kun je beter een Granny Smith gebruiken en hou je van een iets stevigere appel? Sla dan een paar Elstars in.  

Appeltaart bakken

In een appeltaart gaat een hoop boter. Een van dé tips tijdens het bakken is dan ook: gebruik koude boter. Hierdoor voorkom je dat je deeg plakkerig wordt. Daarnaast maak je je appeltaart het lekkerst als je naast je normale meel een beetje amandelmeel gebruikt. Wees wel voorzichtig, want amandel kan al snel overheersen. Sla daarnaast het advies niet over om je deeg een half uur tot een uur te laten rusten in je koelkast voor een knapperig deeg. Zorg daarnaast dat je een beetje extra deeg maakt voor je vlechtwerk bovenop en zodat je niet te zuinig hoeft te zijn bij het bekleden van je springvorm. Wanneer je te weinig deeg hebt en je alles dus ietsjes dunner maakt, wordt je taart zompig. 

Een harde bodem 

Een andere tip om dat zompige probleem tijdens het bakken te voorkomen, is om je bodem eerst te bestrooien met custardpoeder voordat je de appelvulling verdeelt. Hierdoor blijft je bodem stevig. Je kunt daarnaast ook paneermeel of rozijnen toevoegen en je taart lager in je oven zetten om een natte bodem te voorkomen.

Lees ook: Deze appeltaart is zó gezond dat je ‘m als ontbijt kunt eten

Citroenrasp

Wil je die machtige appeltaart net een stukje frisser maken? Voeg dan de citroenrasp van één citroen aan je deeg toe. Dit zorgt heel subtiel voor net dat beetje extra smaak, waardoor jij voortaan de lekkerste appeltaart bakt. 

Tips tegen scheuren 

Na al dat bakken en zwoegen zou het natuurlijk zonde zijn als je je appeltaart uit de springvorm haalt en hij begint te scheuren. Vet je springvorm daarom goed in met roomboter.

Voorkom een droge nasmaak

Om een droge nasmaak te voorkomen kun je het beste wat extra boter toevoegen aan je recept. Heb je dit gedaan, maar blijft je appeltaart toch droog? Dan heb je je appeltaart waarschijnlijk te warm gebakken. Bak je appeltaart altijd in een oven van 180 graden of iets lager. Zo krijg je de juiste structuur. 

Het geheim voor de glans

Als laatste wil je natuurlijk niet alleen de lekkerste appeltaart bakken, maar het oog wil ook wat. Je kunt dit natuurlijk doen met een beetje eigeel, maar abrikozenjam werkt nog beter. Laat je appeltaart uit de oven eerst afkoelen en strijk er dan wat jam overheen. Zo tover je een heerlijke én glanzende appeltaart op tafel. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Culy, Verse oogst, NU.nl
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant