Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Appel-cranberryschuimtaart

appel-cranberryschuimtaart.jpg

voor 8-10 personen Bereiding: 40 minuten Wachten: 30 minuten Oven: 45 minuten

Het ongezoete deeg is een perfect contrast met de zoete fruitvulling en het gebrand
eiwitschuim. Fris, luchtig, mooi: perfect voor een feestelijk wilddiner.

Ingrediënten
200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
250 gram bloem
100 gram kwark
2 kleine moesappels
350 gram cranberrycompote (zie tip)
2 eetlepels rode port
50 gram gedroogde cranberry’s
4 eiwitten
100 gram poedersuiker
– keukenmachine of mixer met deeghaken & gardes, vershoudfolie, ingevette taartvorm van
28 cm doorsnede, bakpapier, blindbakvulling (bijv. bakknikkers of gedroogde bonen), crème
bruléebrander

Bereidingswijze
Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken de boter met de bloem en kwark tot een soepel deeg. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Rol het deeg tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een ronde lap van 32 cm doorsnede. Bekleed de vorm met het deeg. Leg een royaal vel bakpapier op het deeg met daarop de blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de deegbodem
nog 10 minuten.

Schil intussen de appels en snijd ze in blokjes. Meng de appelblokjes in een steelpan met de cranberrycompote. Verwarm 10 minuten zachtjes, tot de appel zacht begint te worden. Neem de pan van het vuur en schep er de port en gedroogde cranberry’s door.

Schep de cranberry-appelvulling op de deegbodem. Bak de taart nog 20 minuten. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Klop met de mixer met gardes of in de keukenmachine de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de poedersuiker toe en klop verder tot het eiwit schuim glanzend wit en helemaal stijf is. Check: je kunt de kom dan omgekeerd houden zonder dat het schuim gaat glijden.

Schep het eiwitschuim nonchalant op de afgekoelde taart. Brand het eiwit met de crème bruléebrander. Je kunt het eiwitschuim ook onder de hete ovengrill laten kleuren : zet de taart zo’n 10 cm onder de grill en blijf erbij, want dit kan snel gaan!


Tip

Zelf cranberrycompote maken: cranberry’s zijn van de nazomer tot januari-februari vers te koop. Ook uit eigen land, want op Terschelling en Vlieland zijn grote velden veenbessen (zo heten ze hier). Je kunt ze trouwens prima invriezen. Kook 250 gram cranberry’s een paar minuten met 150 gram suiker,100 ml water, 100 ml sinaasappelsap en als je wilt een beetje kaneel , tot de bessen openbarsten. Laat de compote afkoelen.

Appeltaart
Het kookboek ‘Appeltaart‘ bevat 70 originele, unieke, authentieke, slanke en veelzijdige varianten op appeltaart. Bestel het boek hier.

Ook interessant