Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Met dit simpele ingrediënt maak je al je maaltijden voortaan nog smaakvoller

ansjovis-als-smaakversterker-waarom-je-het-aan-al-je-eten-toe-wil-voegen.jpg

Weinig lekkerder dan een zelfgemaakte pastasaus. Wil je hier nog meer smaak aan toevoegen? Dan komt hulp misschien uit een onverwachte hoek. Een simpel ingrediënt kan namelijk al je maaltijden nog lekkerder maken. En dat is deze smaakversterker: ansjovis. 

Geen zorgen, ansjovis laat je maaltijden niet naar vis smaken. Het geeft juist diepte aan andere ingrediënten.

Het geheime ingrediënt

We geven toe dat wij in eerste instantie ook onze vraagtekens hadden en niet stonden te springen om aan al ons eten ansjovis toe te voegen. Vooral de twijfels of je eten dan niet heel sterk naar dit zoute visje zou gaan smaken heerste. Maar volgens bekende kok Jamie Oliver is ansjovis een echte umamibom. Hierdoor krijgen je gerechten meer diepte en smaak, zonder dat je vis proeft. Je kunt het gebruiken voor sauzen, pasta’s, een stoof, voor een dressing en zelfs voor kruidenboter. 

Ansjovis als smaakversterker 

Mocht je nog wat huiverig zijn, dan raden we je vooral aan om zelf de proef op de som te nemen. Je zult merken dat je niet meer zonder kunt. Je kunt de ansjovis op allerlei manieren in je gerechten gebruiken. Zo tipt 24Kitchen om de ansjovis in een pan bij de knoflook toe te voegen en op te laten lossen. In Nederland wordt ansjovis vaak in een pot of blik met olie verkocht, die olie kun je gebruiken om mee te koken. Je kunt de ansjovis ook in je pastasaus mee laten sudderen of pureer de visjes en meng ze door een dressing. Je kunt de ansjovis ook met behulp van een keukenmachine fijn malen en aan kruidenboter toevoegen of tapenade maken. Ga vooral zelf aan de slag met dit simpele geheime ingrediënt en verbaas je tafelgenoten zelfs met een makkelijke pasta.  

Lees ook: Met deze tip van chef-koks wordt je pasta nóg lekkerder

Extra voedingswaarde

Ansjovis in blik is te vergelijken met tonijn in blik. De visjes bevatten veel eiwitten en geen suikers. Het verschilt per merk het hoeveel gezonde vetten de ingeblikte ansjovis bevat. Wel wordt de ansjovis in Nederland meestal een maand in zeezout gepekeld, waardoor de vis erg zout is. Houdt er tijdens het koken met deze smaakversterker dan ook rekening mee dat je misschien minder zout dan normaal aan je maaltijden toe hoeft te voegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | 24Kitchen, Mens en Gezondheid
Beeld | iStock

Ook interessant