Eten

Ananas: lekker én duurzaam! 4 recepten voor een heerlijke nazomer

ananas.jpg

De zomer loopt alweer bijna op zijn eind, maar zeker niet getreurd! Met deze zomerse recepten met ananas blijft het gewoon hoogzomer. Bovendien: het tropische fruit is het hele jaar door een duurzame keuze. Tenminste, als je de hele vrucht koopt.

Je zou het misschien niet verwachten van tropisch fruit, maar ananas is een verantwoorde keuze. De ananas die bij ons in de winkel ligt is afkomstig uit Costa Rica. De vruchten zijn op de akker geteeld en worden per boot vervoerd, meldt Milieu Centraal. In Costa Rica wordt ook geen bos gekapt voor de aanleg van plantages. Wel verbruikt de teelt van ananas veel water en gewasbeschermingsmiddelen, schrijft de Volkskrant.

Hele jaar duurzame keuze

Volgens het Voedingscentrum is de ananas zelfs het héle jaar door een duurzame keuze. Dus ook tijdens de zomerse nadagen en zelfs in de winter kunnen we met een goed geweten van deze zoete vrucht genieten. De mogelijkheden zijn eindeloos: grillen, bakken, pureren of gewoon vers uit het handje. Het Voedingscentrum deelt deze makkelijke recepten voor een heerlijke nazomer:

Hawaiian coleslaw

Ingrediënten:

  • stuk witte kool (ca. 300 gram)
  • 1 flinke winterwortel
  • 100 gram verse ananas
  • 1 eetlepel slasaus, 25% olie
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 2 theelepels citroensap
  • mespunt gemberpoeder
  • 1 eetlepel ongezouten pinda’s

Bereiding:

  1. Schaaf of snijd de witte kook in fijne reepjes.
  2. Schrap de wortel, was hem en rasp hem grof.
  3. Laat de ananas uitlekken.
  4. Maak een sausje van de slasaus, de yoghurt, het citroensap en het gemberpoeder.
  5. Meng het sausje en de ananas door de groente en laat dit een paar uur intrekken.
  6. Hak de pinda’s heel fijn en strooi ze over de salade.

Lekker met een gegrilde hamburger en een volkorenbroodje!

Gemarineerde kip met ananas en bosuitjes

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook
  • citroensap
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 gram kipfilet
  • 4 bosuitjes
  • 150 gram verse ananas
  • 1 eetlepel olie

Bereiding:

  1. Pers het teentje knoflook boven een kom uit.
  2. Roer er 1 theelepel citroensap, de sojasaus, de tomatenpuree en wat peper door.
  3. Snijd de kipfilet in blokjes en schep ze door de marinade.
  4. Laat de kip een halfuur afgedekt in de koelkast marineren.
  5. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in de lengte in vieren.
  6. Verhit de olie en bak hierin de uitgelekt blokjes kip in 5 minuten gaar en bruin.
  7. Bak de laatste minuut de bosuitjes mee.
  8. Snijd de ananas klein.
  9. Roer de overgebleven marinade en de ananas met vocht in een pannetje en breng dit aan de kook.
  10. Geef de saus bij de kip. Ook lekker met Chinese kool en aardappelen!

Gegrilde ananas

Lekker als toetje, maar ook bij een hoofdgerecht zoals volkoren noedels met chiligarnalen.

Ingrediënten:

  • 4 schijven verse ananas
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • mespunt gemalen kruidnagel
  • mespunt kaneel

Bereiding:

  1. Warm de grill voor.
  2. Leg de schijven ananas naast elkaar op een platte ovenvaste schaal.
  3. Vermeng de basterdsuiker met de kruidnagel en de kaneel. Verdeel dit over de ananas.
  4. Plaats de ananas onder de grill tot de suiker gaat bubbelen.
  5. Serveer de ananas heet.

Banaan-ananasshake

Heerlijk als nagerecht of als tussendoortje op een warme dag.

Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 1 schijf verse ananas
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 bolletjes yoghurtijs

Bereiding:

  1. Snijd van de banaan 2 plakjes met schil voor garnering. Pel de rest van de banaan.
  2. Pureer de banaan in de keukenmachine of met een staafmixer met de ananas, wat citroensap en het ijs tot een schuimige puree.
  3. Verdeel de shake over 2 glazen en steek de plakjes banaan op de rand van het glas. Geef er een lepel bij.

Verse stukjes ananas minder duurzaam

De verse stukjes ananas die je bijvoorbeeld bij de Albert Heijn kunt kopen, zijn wel wat minder duurzaam. Deze komen volgens de Volkskrant vooral uit Ghana. Ze worden per vliegtuig naar Nederland vervoerd en bovendien verpakt in plastic. Daar staat wel weer tegenover dat, in elk geval de AH, een deel van de opbrengst terugstort in een fonds dat lokale sociale projecten financiert. En als je het plastic bakje bij het plasticafval doet, kan het materiaal opnieuw worden gebruikt.

Bron | Voedingscentrum, de Volkskrant, Groente- & Fruitkalender (Milieu Centraal)

Lees ook

Dit is waarom je tong prikt na het eten van ananas
Mogen zwarte patatbakjes bij het plasticafval? Een opfriscursus!
Feit of fabel: helpen ananasplanten tegen snurken?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant