Recept: amandelmelk-risotto met gemengde paddenstoelen en gefrituurde salie
Marin Noomen | 19 januari 2021
Door na het koken amandelmelk door je risotto te roeren, wordt hij superzacht van structuur en smaak. Je serveert de amandelmelk-risotto uit dit recept met gemengde paddenstoelen en gefrituurde salieblaadjes.
De juiste ingrediënten, een goede timing en wat liefde en geduld. Heb je eenmaal die perfecte risotto gemaakt, dan schotel je die niet zomaar iedereen voor. Dit is een maaltijd die je met dierbaren deelt.
Dit recept is voor 4-6 personen
Benodigdheden:
30 g gedroogd eekhoorntjesbrood
Olijfolie om in te bakken
12 salieblaadjes
1½ l kippenbouillon
65 g ongezouten boter
3 sjalotjes, fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
80 ml brandy
400 g Arborio-rijst
250 ml amandelmelk
40 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
Versgemalen peper en zeezout
300 g gemengde paddenstoelen, zoals kastanjechampignons, shiitake, oester- en bundelzwam
Truffelolie, om te serveren
Bereidingswijze amandelmelk-risotto:
Breng ½ l water aan de kook, giet over het gedroogde eekhoorntjesbrood en laat 20 min. weken.
Giet af, maar vang het water op en schenk het bij de bouillon.
Verhit in een kleine wok of koekenpan op hoge pit een laagje olie en frituur hierin de salieblaadjes in ± 1 min. knapperig.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Zet opzij.
Verwarm de bouillon.
Smelt 25 g van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalot en de knoflook op lage pit.
Roer de geweekte paddenstoelen erdoor en bak 2-3 min. mee.
Blus af met de brandy en laat 2-3 min. zachtjes koken.
Roer de rijst er zorgvuldig door, zodat alle korrels zijn bedekt.
Voeg de bouillon beetje bij beetje toe.
Blijf roeren en voeg pas een volgende hoeveelheid toe als de vorige volledig is opgenomen.
Ga zo door tot de bouillon op is en de rijst net gaar. Dit duurt 20-25 min.
Neem de pan van de pit en roer de amandelmelk en de kaas door de rijst.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit de rest van de boter samen met 1 el olijfolie in een pan met dikke bodem op hoge pit en bak hierin de verse paddenstoelen 3-4 min. omscheppend.
Verdeel de risotto over verwarmde borden en schep de paddenstoelen erop.
Garneer met de gefrituurde salieblaadjes, druppel er eventueel nog wat truffelolie over en serveer direct.
Bereidingstijd: ± 40 min. + 20 min. weektijd
Productie | Colette Beyne Beeld | Taverne Agency
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Dit recept voor amandelmelk-risotto verscheen eerder in Margriet 2020-49. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl