Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kun je aluminiumfolie en bakpapier in de airfryer gebruiken?

kun-je-aluminiumfolie-en-bakpapier-in-de-airfryer-gebruiken.jpg

Van friet en pizza tot zelfs cupcakes: de airfryer is voor veel mensen dé perfecte hulp in de keuken. Maar waar je bij het normale bakken en braden weleens de nodige aluminiumfolie en bakpapier gebruikt, rijst nu de vraag: kun je dat ook in de airfryer gebruiken?

Zo voorkom je onnodig brandgevaar. 

Aluminiumfolie en bakpapier in de airfryer 

Als je alleen een airfryer gebruikt voor gezonde frietjes, dan zul je van deze vraag niet wakker liggen. Maar je kunt nog een stuk meer dingen klaar maken in dit apparaat. En daarvoor komt een beetje aluminiumfolie of bakpapier goed van pas. Een airfryer creëert eigenlijk hetzelfde effect als een friteuse of frituurpan, maar in plaats van een grote hoeveelheid frituurvet werkt dit apparaat vooral op hete lucht die in hoge snelheid ronddraait. Het lijkt in dat opzicht wel een beetje op een oven. Daarom is het volgens Philips, uitvinder van de airfryer, goed mogelijk om aluminiumfolie en bakpapier te gebruiken. Maar daar moet je wel goed mee oppassen. 

Brandgevaar

Wanneer je aluminiumfolie of bakpapier in de airfryer gebruikt is het belangrijk dat je dit er nooit in legt zonder dat er eten op ligt. Anders kan het papier of de folie naar het verwarmingselement worden toegezogen en in brand vliegen. Daarnaast is het belangrijk dat je aluminiumfolie of bakpapier niet het volledige mandje bedekt of uit de bak steekt. Wanneer je de bodem bedekt kan de lucht minder goed rondgeblazen worden, waardoor je eten minder goed kan worden bereid en het geen krokant laagje krijgt. Daarnaast tipt Philips nog om een iets groter stuk folie of papier te gebruiken dan de maaltijd die je gebruikt, voor het beste effect. 

Lees ook: Met deze tips wordt de airfryer weer hélemaal schoon

Niet bij friet

Je kunt aluminiumfolie of bakpapier dus in de airfryer gebruiken, maar doe dit alleen bij gerechten waarbij je dit normaal in de oven ook zou gebruiken. Voor een ‘vette’ hap, zoals gezonde frietjes of snacks, kun je het beste zonder papier of folie aan de slag, zodat de lucht echt overal goed bij komt. Zo krijg je het meest krokante resultaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | 24Kitchen, Philips
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant