Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Op zoek naar een slank alternatief voor bladerdeeg? Probeer filodeeg

filodeeg-is-het-slanke-alternatief-voor-bladerdeeg-margriet.jpg

Van croissantjes en een lekkere hartige taart tot frikandelbroodjes: ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen, en dat is dat ze zijn gemaakt van bladerdeeg. Je kunt de lekkerste dingen met dit deeg maken, maar helaas is het ook erg vet. Daarom vertellen we je hier alles over het slanke alternatief van bladerdeeg: filodeeg .

Filodeeg bevat veel minder calorieen en vet, maar smaakt eigenlijk net zo lekker!

Wat maakt bladerdeeg zo ongezond?

Laten we eerst even vooropstellen dat je vooral bladerdeeg moet eten als je dat wilt. Maar als je graag een beetje op je lijn wilt letten, dan is het misschien verstandig om voor filodeeg te gaan. Bladerdeeg is namelijk écht heel vet. Het wordt gemaakt door deeg steeds opnieuw uit te rollen rond een laagje boter, wat ook wel ‘toeren’ wordt genoemd. Door dat rollen krijg je uiteindelijk heel veel dunne laagjes deeg afgewisseld met laagjes boter. Wanneer je het afbakt smelt de boter, waardoor de laagjes van elkaar komen, het deeg gaat rijzen en je uiteindelijk van die lekkere krokante laagjes krijgt. Al het boter is dus wat het deeg zo vet maakt.

Lees ook:
Deze vlinderkoekjes maak je met slechts 3 ingrediënten

Wat is filodeeg?

Filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie en is flinterdun. Het grootste verschil met bladerdeeg is dat filodeeg niet uit veel laagjes bestaat. Het is een stuk minder vet, rijst niet tijdens het bakken maar wordt wel lekker krokant. Om het effect van bladerdeeg na te bootsen kun je verschillende laagjes van het deeg op elkaar leggen (drie tot vijf) en er een héél dun laagje olijfolie tussen smeren. Zo is het een stuk gezonder dan bladerdeeg, maar proeft het wel bijna hetzelfde. Werk het filodeeg eventueel nog af door bovenop een laagje losgeklopt ei te smeren.

Op zoek naar lekkere bladerdeegrecepten? In de nieuwe Margriet 13 vind je genoeg inspiratie. Je kunt het nummer hier los bestellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle Lekker
Beeld | Getty

Ook interessant