Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Alles is Familie kerstmenu: tarte tatin

alles-is-familie-kerstmenu-tarte-tatin.jpg

Een omgekeerde appeltaart waar de hele familie vast en zeker van zal smullen.

Één gang is ingevuld, maar hoe ziet de rest van dit heerlijke menu er uit? Bekijk voor inspiratie het volledige Alles is Familie kerstmenu.

Uit Alles is Familie: Wie wat vindt, heeft slecht gezocht is de titel van een bundel van de grote dichter Rutger Kopland. Het heeft geen zin te zoeken naar geluk, weet Lucy. Ook niet naar het perfecte dessert. De gezusters Tatin, restauranthouders in Lamotte-Beuvron, een gat in Midden-Frankrijk, lieten in 1889 een appeltaartje aanbranden, dat was besteld door een gezelschap jagers. Eén van de zusters kiepte het misbaksel om in een ronde vorm en deed er nieuw deeg bovenop. De rest is geschiedenis. Of een sprookje.

Voor vier personen
• 3 frisse appels, zoals Elstar
• 50 gr roomboter
• 50 gr suiker
• 1 afgestreken theelepel kaneel
• 4 of 5 plakken bladerdeeg (mag kant-en-klaar,wel met echte boter)

Bereiding
Gebruik een rond bakblik van 25 cm doorsnee. Geen springvorm, de bak moet gesloten zijn, anders lopen de sappen uit de ‘omgekeerde taart’. Smelt de boter in de magnetron of op een zacht vuur. Vermeng met de suiker en de kaneel en verdeel over het bakblik.


Schil en snijd de appels in dunne plakjes en verdeel ze dakpansgewijs over de bodem van de vorm. Verdeel het bladerdeeg over de appel en dek goed af. Prik met een mespunt de blaadjes deeg in zodat de stoom kan ontsnappen.

Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C. Laat de taart even rusten en keer hem om op een groot bord. Heel lekker met ijs en slagroom.

Benieuwd van meer familie recepten? Voor slechts €24,90 heb je het ‘Alles is Familie kookboek‘ vol met lekkers in je schappen staan! Carrera Uitgevers, ISBN: 9789048816187.

Ook interessant