Eten

De allerlekkerste én gezonde ijsjes? Die maak je 11x zelf!

ijsjes.jpg


Niets lekkerders dan een ijsje bij deze hoge temperaturen. Helemaal als je er zonder enig schuldgevoel van kunt genieten. Deze 11 soorten ijsjes zijn lekker, gezond én zelfgemaakt. 

Zelf ijsjes maken is een eitje. En je kunt ontelbare (heerlijke) variaties uitproberen die allemaal nog gezond zijn ook. Met de onderstaande tips en recepten tover je in een handomdraai de allerlekkerste ijsjes tevoorschijn.

Dit heb je nodig

Sla je slag in de supermarkt en koop daar vormpjes, ijshouders, stokjes of van die handige langwerpige zakjes om ijs in stickvorm mee te maken.
 Daarna kun je helemaal losgaan met de ingrediënten. Denk aan gepureerd fruit, fruitsap, fruit in schijfjes, stukjes fruit en yoghurt, kokoswater of limonade. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een ijsje van maken. 

Vul de vormpjes met je favoriete ingrediënten, zet ze in de vriezer en na een paar uur is je zomerse traktatie klaar om in gehapt te worden.

Frozen yoghurt

Overal poppen er frozen yoghurt-bars op waar je het lekkerste ijs op basis van yoghurt kunt eten. Maak thuis je eigen variant hierop. Bijvoorbeeld met deze frozen yoghurt reep. De reep op de foto is gemaakt met cranberry’s, pure chocolade en kokosrasp. Maar er zijn talloze  andere variaties mogelijk. Voeg bijvoorbeeld pecannoten, amandelen of andere noten toe. Of ga voor mango, blauwe bessen of frambozen. In dit recept staat precies hoe je de frozen yoghurt reep maakt.

Frambozenijsje

Liever een yoghurtijsje op een stokje? Daar kun je echt eindeloos mee variëren. Bijvoorbeeld met dit recept met frambozen.

Avocado-ijs (en lekker dat het is!)

Heb je al eens avocado-ijs gegeten? Culinair redacteur Colette Beyne bedacht dit superlekkere recept. Haar variant met pepermunt en chocolate chips is een echte aanrader!

Snoep op een stokje

We schreven eerder al eens over deze bevroren ‘bosbessensnoepjes’: een simpel en snel recept waarbij je bosbessen in zelfgemaakte vanilleyoghurt (die bevat minder suiker dan vanilleyoghurt uit de winkel) dipt en invriest. Daarmee heb je een lekker koel tussendoortje. Je kunt van deze bosbessen en vanilleyoghurtcombinatie trouwens ook heel goed ijsjes maken door er een ijsstokje in te prikken of een beetje van in een vormpje te gieten.

Orginele fruitduo’s

Sommige fruitsoorten laten zich uitstekend mixen. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbeien met munt of watermeloen met limoen? Het enige wat je hoeft te doen, is die te pureren en in een vormpje te gieten. Ook lekker is dit recept met sharonfruit en kiwi, waarbij je de schijfjes fruit nog ziet. Daar word je blij van.

Sla diepvriesfruit in

Van het fruit uit het diepvriesvak in de supermarkt kun je heel lekker ijs maken. Neem wat frambozen met bosbessen en munt, bevroren frambozen, stukjes mango of diepvriesaardbeien. Even in de keukenmachine of bewerken met de staafmixer en je hebt heerlijk en gezond ijs. Varieer met de hoeveelheden voor de juiste balans.

Hmm, bananenijs

Hetzelfde kun je trouwens doen met bananen. Snijd een verse banaan in plakjes, vries de plakjes in en pureer ze zodra ze zijn bevroren. Strooi lekker wat gehakte nootjes (walnoten of amandelen bijvoorbeeld), pure chocoladesnippers of stukjes fruit erop. Mmmm.

IJskoude verrassing

Fris, fruitig en origineel, deze mango-muntyoghurtijsjes. IJsjes met een bijzondere smaak die extra apart worden door de ijsstokjes van stengels sereh.

Fruit op een stokje

Kan het nog simpeler? Maak ijsjes van fruit. Steek bijvoorbeeld een ijsstokje in een flinke schijf watermeloen of door een stuk banaan. Heel makkelijk en lekker, dat pure fruit.

Bloemetjesijs

Ze zijn niet alleen heerlijk, deze bloemenijsjes, ze zien er ook uit om op te eten. Letterlijk, want in deze ijsjes zitten eetbare bloemen. En het leuke is: je maakt ze ook nog eens in een handomdraai. Let je op de lijn? Doe er dan wat minder siroop in.

Met kokosmelk

Met dit recept maak je de lekkerste framboos-kokos-ijslolly’s!

Beeld: iStock

Lees ook

Smeltend ijsje? Deze oplossing ziet er ook nog eens leuk uit
Hét ultieme zomerdrankje: watermeloen-sinaasappelfloat
Recept voor citroensorbetijs

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant