Eten

Aha: dus dáárom houd of walg je van koriander

aha-daarom-smaakt-koriander-voor-sommigen-naar-zeep.jpg

Koriander is zo’n typische smaakmaker waar je van houdt óf van walgt. Sommige mensen vinden het heerlijk, terwijl anderen het naar zeep vinden smaken. Hoe komt dat toch?

Als we onderzoekers moeten geloven, heeft het allemaal te maken met je dna.

Zeepsmaak

Uit een grootschalig onderzoek onder meer dan vijftigduizend mensen, bleek dat mensen met een aversie tegen de kruid een genetische variatie hadden die vooral bij mensen van Europese afkomst voorkomt. Het gaat daarbij om het zogeheten OR6A2-gen, dat ervoor zorgt dat we aldehyde chemicaliën kunnen ruiken: die komen voor in zowel zeep als koriander. Mensen die dit gen bezitten, vinden dan ook dat het kruid naar zeep smaakt. Wie het gen niet heeft, heeft nergens last van.

Vervanger van koriander

Mocht je echt niet van koriander houden, maar toch een groen detail op je gerecht willen hebben, dan kun je altijd nog voor peterselie kiezen.

Heb jij het Margriet-kookboek al?

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLE
Foto | iStock

Ook interessant