Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Achternaam

achternaam.jpg

Ik heb er niks voor hoeven doen (nou ja, geboren worden, dat wel), maar ik vind dat ik een mooie achternaam heb. Een keurige achternaam ook. Geen hele gewone als de Bruin, de Wit of Jansen, en ook niet een die een betekenis heeft die je liever niet wilt, nee, gewoon prima. Niks mis mee. Een naam waar niemand vreemd op reageert en die het goed doet. Die ook bij zaken als sollicitaties niet in je nadeel werkt.

Het enige minpuntje is dat tien letters misschien net een beetje veel is. Maar ach, ook weer niet extreem veel toch? Ik ken immers mensen met langere achternamen. Hoewel een kortere naam natuurlijk wel tijd scheelt. Als je al die seconden minder letters typen of schrijven in een leven optelt, hou je als Bish (ik noem maar een naam) toch heel wat meer tijd over dan wanneer je gezegend dacht te zijn met een naam als Miltenburg. Maar goed, daar hoor je dan weer nooit iemand over, over dat onrecht.

Hoewel ik op zich een duidelijke achternaam heb (duidelijker dan Bish, dat dan weer wel), wordt hij regelmatig verkeerd gespeld of foutief voorgelezen. Dan noemen mensen me ineens Millenburg, bellen op en vragen naar mevrouw Mittenburg (dit komt het meest voor), of hebben een pakje voor mevrouw Miltenberg. Dus niet burg, maar berg, net als die plaats in Duitsland: Miltenberg. En dat klopt dus niet.

Wat vroeger ook regelmatig voorkwam –op de een of andere manier gebeurt dat niet zo heel vaak meer-, was dat iemand die me niet zo goed kende me per ongeluk ‘van Miltenburg’ noemde. Omdat ze dat er op de een of andere manier bij vonden horen. ‘Denise van Miltenburg’. Maar dat klopt dus ook al niet.

Ik vrees echter dat er nu -met de benoeming van Anoushka van Miltenburg tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer- weer een revival van de toevoeging van ‘van’ zal ontstaan. Ik zal weer regelmatig ‘van Miltenburg’ genoemd worden. En mensen zullen vragen of ik soms familie ben. Toen ze pas in de fractie zat werd me dat ook wel eens gevraagd.

Goed. Haar naam zal dus regelmatig te horen zijn. En steeds meer mensen zullen bij de naam Denise Miltenburg dus denken: Miltenburg? Dat klopt vast niet. Moet natuurlijk ‘van Miltenburg’ zijn.

Dank u voor de verwarring voorzitter.

Ook interessant