Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

8x voeding waarmee je kunt schoonmaken

voeding-schoonmaken.png

Even geen schoonmaakmiddelen bij de hand? In het keukenkastje staan vast nog genoeg voedingsmiddelen. En met sommige kun je ook prima boenen en poetsen.

Azijn

Maak de oven, magnetron en vaatwasser geregeld schoon, anders worden het broeinesten van bacteriën en schimmels. Schoonmaken doe je in alle gevallen met azijn. Vul een kopje met schoonmaakazijn en zet dat ongeveer vijf minuten op de hoogste stand in de magnetron. Door de stoom die zo ontstaat, wordt jet vuil losgeweekt. Hierna kun je met een doekje alles schoonvegen. Hanteer dezelfde methode voor de oven. Vaatwasser schoonmaken? Laat dan een kommetje gevuld met azijn meedraaien met de eerstvolgende vaat.

Brood

Heb je een glas of vaas laten vallen en wil je snel en veilig de scherven verzamelen? Maak dan een snee oud brood een beetje vochtig en druk hier voorzichtig mee op de scherven. Zelfs de kleinste exemplaren blijven aan het brood plakken.

Bananen

De vette binnenkant van een bananenschil doet prima dienst als schoensmeer. Wrijf je schoenen daarna wel even schoon met een zachte doek. Ook zilverwerk kun je poetsen met de binnenkant van een bananenschil. Schraap de binnenkant van de schil en vermeng met wat water. Gebruik het mengsel om mee te poetsen.

Zout

Wijnvlekken op je tapijt? Strooi er flink wat tafelzout op. De korrels nemen het vocht op. Reinig het tapijt daarna met water.

Cola

Een handig hulpmiddel voor het schoonmaken van het toilet is cola. Leeg na het poetsen een blikje cola in de pot en je hebt weer een extra blinkend toilet. Ook kun je cola gebruiken voor aangekoekte pannen. Doe een klein laagje in de pan, laat ongeveer vijf minuten staan en je zult zien dat de pan weer als vanouds is. Stuivers glimmen trouwens ook als nooit tevoren na het poetsen met cola.

Walnoten

Een klein scheurtje in je houten tafel of stoel? Met een gepelde walnoot kun je er een beetje overheen wrijven om het gat op te vullen. Verwijder de restjes walnoot met een droge doek.

Citroenen

Citroensap is een prima alternatief voor bleekmiddel; het vernietigt bacteriën en ziektekiemen en is daarmee een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Bovendien laat het een frisse geur achter. Niet voor niets ruiken veel schoonmaakmiddelen naar citroen. Ook houten snijplanken kun je eenvoudig desinfecteren met wat citroensap. Wrijf ze na gebruik in mat wat citroen, laat een nacht staan en spoel ze daarna goed af. Je zult zien dat de plank ook weer lekker ruikt.

Uien

Streeploze, schone en heldere ramen? Snijd een ui in vier delen en doe die in een emmer met water. Je ramen zijn nog nooit zo schoon geweest!

Heb je ook een voedingsmiddel waarmee je schoonmaakt?

Ook interessant