Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

7 redenen om vaker zeewier te eten

zeewier.jpg

Wil je minder vlees eten? Zeewieren zijn rijk aan eiwitten en ijzer. Maar je kunt de zeegroenten net zo makkelijk gebruiken als pasta!

In de supermarkten kom je ze steeds vaker tegen: zeewieren in allerlei soorten en maten. De zeegroenten (niet te verwarren met zeekraal) zijn namelijk kerngezond. Zo zijn ze rijk aan ijzer, vezels en jodium en kunnen sommige soorten zelfs goede vleesvervangers zijn. De hoeveelheid voedingsstoffen verschilt per soort, maar over het algemeen zijn dit de voordelen:

1. Meer ijzer dan vlees

Alle soorten zeewier bevatten meer ijzer dan vlees. Vooral in dulse (een type ‘roodwier’) zit veel ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal in ons lichaam. Als je er te weinig van binnenkrijgt, kan dat op de lange termijn leiden tot bloedarmoede. Om het niet zo ver te laten komen, is het goed om de symptomen van ijzertekort (dat vooral bij vrouwen voorkomt) snel te herkennen.

2. Rijk aan eiwitten

Bepaalde soorten zeewier, zoals nori en alle ‘bruinwieren’ (zoals kelp, arame en wakame), zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten, vooral in gedroogde vorm (en zoals ze meestal te koop zijn). Eiwitten helpen onder andere bij de opbouw en het herstel van spieren. Ook zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel, waardoor je gemakkelijker op gewicht kunt blijven.

3. Rijk aan jodium

Eet je niet wekelijks zeevis en haal je het ook niet om elke dag vier tot zes sneetjes brood te eten? Dan riskeer je volgens het Vitamine Informatie Bureau een tekort aan jodium. Het goede nieuws is dat zeewier rijk is aan jodium, en dat geldt helemaal voor kelp.

Overdrijf het niet, want je kunt ook te veel jodium binnenkrijgen. De aanvaardbare bovengrens ligt voor volwassenen op 600 microgram per dag (100 gram kelp bevat 7.553 microgram jodium). Hierbij is wel een ruime marge genomen, wat betekent dat éénmalige of kortdurende overschrijding van de maximaal veilige dosis geen direct gevaar oplevert, aldus het Vitamine Informatie Bureau.

4. Meer calcium dan planten

Over het algemeen is het gehalte aan calcium van wieren hoger dan in gewone planten. Volgens zeewierwijzer.nl bevatten de bruine zeewiersoorten arame en wakame zelfs tien keer zo veel calcium als melk. Calcium is voor heel veel processen in je lichaam belangrijk. Zo zorgt het voor sterke botten, een goed functionerend spier- en zenuwstelsel en speelt het zelfs een rol in je hormoonstofwisseling.

5. Vezelrijk

Behalve nuttige eiwitten zijn zeewieren ook rijk aan vezels. Deze zorgen ervoor dat koolhydraten in voeding (suikers) langzamer in je bloed worden opgenomen. Behalve dat dit rustiger is voor je alvleesklier – die insuline moet aanmaken om de suikers in je cellen te kunnen opnemen – houd je zo langer een ‘vol’ gevoel en kun je gemakkelijker op gewicht blijven.

Tip van de redactie: sommige zeewiersoorten bevatten relatief veel vezels, dus ongeoefende eters kunnen wat last van hun darmen (gasvorming) krijgen als ze er veel van eten. Als je gevoelige darmen hebt, kun je misschien beter kiezen voor een minder vezelrijke soort. Dit kun je op het etiket nalezen. Ter vergelijking: honderd gram volkorenmacaroni bevat gemiddeld vijf gram vezels; in zeewier kan tot wel dertig gram zitten.

6. Vitamine B12

Gedroogd zeewier is volgens het Voedingscentrum een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12, een vitamine waar zo’n vijf tot tien procent van de Nederlanders een tekort van heeft. Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, krijg je een vorm van bloedarmoede met symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Vermoedelijk is de vitamine ook belangrijk voor onze geheugen- en denkfuncties.

7. Vitamine B1

Hoewel minder dan peulvruchten, zit er in alle soorten zeewier ook een beetje vitamine B1. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.

Recepten met zeewier

Zeewier is eigenlijk vrij gemakkelijk te bereiden. Zo kun je het gebruiken in plaats van pasta, zoals in deze zeewierpasta à la Bolognese. Een ander gemakkelijk en snel recept is arame met champignons, een bijgerecht. Dit heb je nodig (voor 2 personen):

– 30 gram arame
– 1 ui
– 1 bakje kastanjechampignons
– 1 eetlepel sesamolie (om in te stoven)
– 1 eetlepel sojasaus

Spoel de arame af en week tien minuten. Stoof de ui en voeg iets erna de champignons toe. Voeg vervolgens de arame met een beetje weekwater toe tot de ui en champignons onder water staan. Laat tien minuten sudderen en breng op smaak met een beetje soja.

Waar koop je het?

Zeewier is tegenwoordig al in een aantal supermarkten verkrijgbaar, bijvoorbeeld als zeewiersalade. Daarnaast zijn er steeds meer verschillende soorten zeewier in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar. Toko’s en vishandelaren hebben ook vaak zeewier in het assortiment. Zeewier kan vers geworden gekocht (uit het koelvak), gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten. De gedroogde vorm bevat de meeste eiwitten.

Bron | Zeewierwijzer , voedzo

Ook interessant