Eten

5x lekkere variaties op de klassieke stamppot

stamppot2.png

De stamppot kan weer op tafel! Wil je eens iets anders proberen dan ‘de gewone’ stamppot? Wij hebben vijf lekkere variaties voor je op een rijtje gezet. Wil je tips om je stammppot extra smeuig te krijgen? Kijk dan hier

1. Stamppot met prei, champignons en gebakken brie

 

Dit heb je nodig:

  • 1,2 kg bloemige aardappelen
  • 400 g prei
  • 250 g champignons
  • 4 takjes tijm
  • 6 bosuitjes
  • 350 g brie
  • 2 el bloem
  • 2 eieren
  • 100 g paneermeel
  • 40 g boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  • Schil de aardappelen, doe ze in een pan met ruim water en breng aan de kook. Snijd de prei in ringen en voeg deze na 10 min. toe bij de aardappelen.
  • Verhit een beetje olie in een pan en bak de champignons goudbruin. Hier voeg je meteen de tijm bij toe, zonder steel.
  • Bak de bosui een minuut mee. Houd een beetje over voor later.
  • Snijd de brie in plakken van ongeveer 2 cm dik. Doe de plakjes in de bloem, haal ze door het ei, en druk ze vervolgens goed in het paneermeel.
  • Doe een beetje olie in een pan en bak de brie een paar minuten. Als de brie begint te smelten, haal je de plakken uit de pan.
  • Giet de aardappelen en prei af. De aardappelen zouden na ongeveer 20 min. gaar moeten zijn. Bewaar een beetje kookwater!
  • Voeg de boter toe bij de aardappelen en prei en stamp tot het naar eigen smaak fijn genoeg is. Doe er een beetje kookwater bij als je het wat smeuïger wilt maken.
  • Schep het champignonmengsel erdoor. Voeg een beetje peper en zout toe.
  • Serveer met de plakken brie en de rest van de bosuitjes. Smullen maar!

2. Wortelstamppot

wortelstamppot

Dit heb je nodig:

  • 800 g aardappelen
  • 800 g wortels
  • 3 uien
  • 500 ml halfvolle melk
  • 4 el mayonaise
  • peper

Zo maak je het:

  • Snijd de aardappelen in stukken.
  • Kook de aardappelen, wortel en ui samen gaar. Dit duurt ongeveer 20 min..
  • Giet dit vervolgens af en pureer het geheel.
  • Roer de melk en mayonaise erdoorheen en voeg naar eigen smaak peper toe.
  • Serveer eventueel met plakjes rookworst!

3. Stamppot met snijbonen

stamppot-snijbonen

Dit heb je nodig:

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 250 g snijbonen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el balsamicoazijn
  • een scheutje melk
  • peper en zout

Zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 min. gaar. Voeg een beetje zout toe.
  • Snijd de ui, knoflook en snijbonen in stukjes.
  • Doe een beetje olie in de pan en voeg de ui toe. Doe na 5 min. de snijbonen erbij en laat dit 7-8 min. meebakken.
  • Zet het vuur lager en bak de knoflook 2 tot 3 min. mee. Voeg daarna de balsamicoazijn toe en bak nog 2 min..
  • Giet de aardappelen af en zet 30 seconden terug op laag vuur om ze droog te stomen.
  • Doe een scheutje melk bij de aardappelen en stamp tot puree.
  • Voeg een beetje peper en zout toe.
  • Meng het snijbonenmengsel door de puree en klaar ben je!

4. Bietenstamppot met rucola, appel en gerookte kip

Dit heb je nodig:

  • 1,2 kg kruimige aardappelen
  • 4 sjalotten
  • 400 g gekookte bietjes
  • 1 groene appel
  • 50 g boter
  • 50 g rucola
  • peper en zout
  • 250 g gerookte kip
  • optioneel: geitenkaas

Zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en breng ze met de sjalotten aan de kook.
  • Snijd de bieten en appel in stukjes.
  • Als de aardappelen 15 min. koken, voeg je de bieten en appel toe. Laat 5 min. meekoken en giet af. Bewaar een beetje van het kookwater.
  • Voeg de boter en de helft van de rucola toe en stamp fijn. Je kunt het smeuïger maken door een beetje kookwater toe te voegen.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer met plakjes gerookte kip en de rest van de rucola.
  • Je kunt eventueel zachte geitenkaas toevoegen.

5. Spinaziestamppot met ei

stamppot-ei

Dit heb je nodig:

  • 1 kg aardappelen
  • 1 rookworst
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 600 g spinazie
  • peper en zout
  • een scheutje melk of kookvocht
  • een handje pijnboompitten

Zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en kook ze in 20 min. gaar. Kook de rookworst de laatste 5 min. mee.
  • Kook intussen de eieren in ongeveer 8 min. hard.
  • Snijd de ui en de knoflook. Doe een beetje olie in een pan en voeg de ui en knoflook eraan toe.
  • Voeg de spinazie toe en laat het vuur aan tot de spinazie geslonken is.
  • Giet de aardappelen af en bewaar een beetje kookvocht.
  • Doe de spinazie, peper en zout en een beetje kookvocht bij de aardappelen en stamp fijn. Je kunt in plaats van kookvocht ook een scheutje melk toevoegen.
  • Serveer met de gekookte eieren, rookworst en de pijnboompitten.

Eet smakelijk!

Deze recepten komen van CookLoveShare.nl. Hier vind je nog meer lekkere recepten.

En als toetje:

Dit vind je misschien ook lekker:

Bijzonder én lekker: chrysanten cheesecake

Overheerlijke chocoladecake met maar 4 ingrediënten (en géén gluten)

Zo maak je een muffin in 2 minuten

Ook interessant