Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

5x hygiënetips voor in de keuken!

keukenschoon-jpg.jpg

Het is heus niet zo dat je je eigen spiegelbeeld glashelder moet kunnen zien in de tegeltjes of het aanrechtblad. Maar als het om hygiëne in de keuken gaat, kan de lat soms best wat hoger. Wij geven enkele hygiënetips!

1. Het vaatdoekje van 3.5 miljoen
Het klinkt zo onschuldig, ‘vaatdoekje’, maar het is de beruchtste bacteriebron van de keuken. Onderzoek van de Consumentenbond wees uit dat een vaatdoekje gemiddeld 3,5 miljoen bacteriën bevat. Dat komt niet alleen door alle viezigheid die we er even snel mee opvegen, maar ook doordat dat doekje niet snel genoeg in de wasmand verdwijnt. Gebruik elke dag een schone, wring hem na gebruik zo goed mogelijk uit; vocht is de ideale broeiplaats voor bacteriën, en gebruik het doekje uitsluitend voor het aanrecht. Pak voor andere klusjes liever de keukenrol. Was vaatdoekjes op zestig graden om de bacteriën te doden. Dat geldt ook voor de keukenhanddoeken en theedoeken die ook zeer regelmatig moeten worden gewisseld.

2. Brrrr, de gootsteen
Heb je net fruit afgespoeld en valt er bijvoorbeeld een druif of aardbei in de gootsteen? Niet opeten! Evenals het vaatdoekje is ook de gootsteen een broedplaats van welig tierende bacteriën; honderdduizenden per vierkante centimeter is geen overdrijving. Oorzaak is de combinatie van vocht en voedselresten. Vaak schoonmaken dus, die gootsteen. Giet er ook geregeld wat kokend water door.

3. Pedaalemmeralarm
Lekker handig, zo’n pedaalemmer in de keuken, maar fris is anders. Leeg ’m om de paar dagen en spoel de emmer geregeld om met een sopje van heet water en soda.

4. Alert op de afzuigkap
Toch iets om in je agenda te schrijven: wanneer de filters van de afzuigkap moeten worden vervangen. Om de paar maanden dus.

5. Meteen opdienen
Dien warme gerechten snel op; eten (te) lang warm houden creëert een ideale omgeving voor ziektekiemen. Laat een kliekje om diezelfde reden zo snel mogelijk afkoelen; zet het zodra het kan in de koelkast.

Honger naar meer hygiënetips voor in de keuken? Je vindt ze allemaal in Margriet 9!

Ook interessant