Eten

5x wat lekkers op een stokje

op-stokje.jpg

Wordt het deze Kerst geen uitgebreide maal, maar een tafel vol kleine hapjes? Plaats ze op een stokje! 

Hamburgers op stokje

Snipper een knoflook en een uitje klein en voeg het in een kom met het gehakt. Breek het ei boven het gehakt en meng het met de hand goed door. Voeg paneermeel, gehaktkruiden en een beetje peper en zout toe aan het gehakt en kneed het nogmaals goed door. Maak met de hand kleine hamburgertjes. Daarna bak je ze in de pan. Rijg een stukje brood met een klein blaadje sla aan en prikker. Stapel hier chorizo bovenop, dan de burger en vervolgens een plakje kaas en sluit af met een stukje brood en een halve cherrytomaat. Serveer de miniburgers in een sinaasappel bedekt met aluminiumfolie, waar je de prikkers makkelijk in kunt steken.

Salamicirkels

Ontdooi plakjes bladerdeeg. Bestrijk ze licht met pesto en beleg met salami met daar bovenop een plakje jonge kaas. Rol de deegplakjes strak op. Verpak ze in vershoudfolie en laat ze in de koelkast opstijven. Doe dit het liefst een dag van tevoren. Snijd plakken van 2 cm dik en leg ze naast elkaar op een ingevette bakplaat. Bestrijk de snijkant met een losgeklopt ei en bak de cirkels 10 tot 15 minuten in ene voorverwarmde oven van 190 graden. Laat ze iets afkoelen en rijg ze als lolly’s aan prikkers.

Vis op een stokje

Snijd wat sneetjes brood in gelijke blokjes van ongeveer 2 cm. Bak de broodblokjes rondom goudbruin in een pan. Wikkel er dille, heilbot en zalm om. Prik de visblokjes op een stokje en leg ze op een bordje met wat snijboontjes ernaast.

Kaasspiesjes met paprika en salie

Strooi bloem op een bord. Klop een ei los in een diep bord en strooi paneermeel op een ander bord. Haal blokjes belegen kaas eerst door bloem, dan door het ei en daarna door de paneermeel. Rijg aan satéprikkers of spiesjes afgewisseld met een stukje rode paprika, een salieblaadje en een stukje kaas. Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de spiesjes in 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze voor het serveren met wat paprikapoeder.

Kiwipops als nagerecht

Schil de kiwi’s en snij ze in rondjes van ongeveer 1 cm dikte. Prik ze op een satéstokje of een fleurig stokje en leg ze in de diepvries om af te koelen. Verwarm de chocolade met wat olie au bain-marie. Is de chocolade gesmolten? Haal het van het vuur en laat het 10 minuten afkoelen. Haal de kiwirondjes nu uit de diepvries en dip ze in de chocolade. Laat de chocolade hard worden en serveer de kiwipops direct op een leuk schaaltje of bewaar ze in de koelkast voor later gebruik.

Wat is jouw favoriete gerecht op een stokje?

Ook interessant