Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo bespaar je 340 euro op je boodschappen

Elk jaar gooien we met z’n allen zo’n twee miljard kilo voedsel weg. Terwijl minder voedselverspilling je al gauw 340 euro per jaar kan opleveren. Daarom, óók voor het milieu, 8 lucratieve én lekkere anti-verspillingstips.

1. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit

Een van de redenen voor de voedselverspilling is het wijdverbreide misverstand dat eten altijd bedorven is als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Maar als een product voorbij de ‘Ten minste houdbaar tot’-datum (THT-datum) is, wil dit niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te eten. Hagelslag, mayonaise en vla kun je bijvoorbeeld tot twee maanden na de THT-datum nog prima eten; olijfolie en honing tot wel een jaar daarna. Wel kan de kwaliteit iets zijn achteruitgegaan. Kijk, ruik en proef dus een beetje om dit te beoordelen, adviseert ook het Voedingscentrum.

Bij de TGT-datum ligt het anders. Deze datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Is deze verstreken, gooi het dan wél meteen weg.

2. Maak een boodschappenlijstje

Een andere oorzaak is dat we ons in de supermarkt vaak tot impulsaankopen laten verleiden, die daarna geregeld ongeopend in de vuilnisbak belanden. Uit onderzoek blijkt dat we dit minder doen als we met een boodschappenlijstje op pad gaan. Zo komen we niet met overbodige producten thuis en is de kans dat we iets weggooien ook kleiner. Voor een hele week boodschappen doen is helemaal ideaal.

3. Vries voedsel in

Zowel rijst als stamppotten en pasta kun je best een tijdje in de vriezer bewaren. Zelfs veel groente en fruit kun je prima invriezen als je het op deze manier doet. Nog een groot voordeel van invriezen: als je eens geen tijd of zin hebt om te koken, heb je altijd iets in de vriezer!

4. Laat groenten in de verpakking

Voor groenten geldt dat je ze het beste in de oorspronkelijke verpakking kan bewaren om bederf en dus verspilling te voorkomen. Laat komkommer daarom altijd in de folie zitten.

5. Gebruik een maatbeker

Door eten af te wegen of een maatbeker te gebruiken hoef je niet bang te zijn dat je teveel eet en hoef je niets weg te gooien. In de webshop van het Voedingscentrum kun je een gratis maatbeker (‘eetmaatje’) bestellen. Ook erg handig is de Ja-Nee Koelkaststicker. Deze geeft van een aantal veelgebruikte producten aan of je ze beter in de koelkast of juist daarbuiten moet bewaren. De sticker is ook gratis verkrijgbaar in de webshop.

6. Stel je koelkast goed af

De kans is vrij groot dat jouw koelkast, net als die van 25 procent van de Nederlanders, te warm staat afgesteld. Maar bij meer dan vier graden bederft vooral vlees en zuivel sneller. Zet je koelkast daarom altijd op vier graden. Op deze manier ontdek je of je koelkast ook echt de juiste temperatuur heeft.

7. Deel je koelkast goed inkoelkastindeling

Behalve de temperatuur, is ook de juiste koelkastindeling belangrijk om producten langer goed te houden. Maar waar in de koelkast bewaar je een opengemaakt blik groente? En waar leg je de kaas? Klik op het kaartje hiernaast voor de antwoorden. Er staat ook op hoe lang je producten gemiddeld kunt bewaren.

8. Eet meer kliekjes

Bewaar overgebleven groente in de koelkast en spaar het op voor ‘kliekjesdag’. Met groente maak je eenvoudig een gevulde groentesoep of een lekkere ovenschotel. En als je brood over hebt, maak dan eens lekkere wentelteefjes. Geen idee wat je met een kwart paprika en een half kop rijst aan moet? Op Kliekipedia doe je veel inspiratie op en ook op Margriet vind je goede kliekjesideeën.

Bron | NU.nl, Voedingscentrum, NOS 

[poll id=”41″]

[poll id=”42″]

[poll id=”43″]

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Gympen weer wit maken? Daar is maar één product voor nodig. Het is spotgoedkoop en je hebt het ongetwijfeld in je beauty-voorraad…

Ook interessant