Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De 5/20-regel uitgelegd: dit houdt het in en zo pas je ‘m zelf toe

de-5-20-regel-uitgelegd-dit-houdt-het-in-en-zo-pas-je-m-zelf-toe.jpg

Als je begint met een nieuw dieet of simpelweg beter op je voeding wil gaan letten, dan kan het in de supermarkt soms een doolhof zijn. En voordat je urenlang naar etiketten staat te staren, is er een handig trucje: de 5/20-regel. 

We leggen je uit hoe je met deze regel snel kunt zien of iets gezond is of niet. 

Referentie inname 

Op de verpakkingen van eten en drinken vind je vaak een lange waslijst aan ingrediënten. Dat kan soms een wirwar aan informatie zijn waar je maar weinig uit kunt halen. Er staat vaak namelijk niet alleen een berg aan hoeveelheden op je verpakking, maar ook hoeveel procent dat is van de RI. Dat staat namelijk voor referentie inname. Dat geeft de hoeveelheid aan die je dagelijks van een bepaald product mag innemen. 

Zo werkt de 5/20-regel 

Als je bijvoorbeeld op een verpakking ziet staan dat ergens 1,4 gram zout in zit, dan klinkt dat als weinig. Maar zie je bij de RI dan 24 procent staan, dan betekent dat je met die 1,4 gram zout al 24 procent binnenkrijgt van de dagelijkse hoeveelheid zout die je mag eten. Daarom is de 5/20-regel dus erg handig. Als je een product ziet met 5 procent of minder zit je goed, maar zie je iets met meer dan 20 procent dan moet je oppassen. Wil je meer eiwitten eten? Ga dan op zoek naar producten met 20 procent of meer. En wil je minder suiker? Ga dan voor producten met een RI lager dan 5 procent. 

Lees ook: Dít dieet is opnieuw verkozen tot gezondste eetpatroon

Sla er niet in door

Op deze manier weet je direct waar je naar moet kijken in de supermarkt. De Amerikaanse diëtist Bonnie Taub-Dix waarschuwt wel: de 5/20-regel is een makkelijk ezelsbruggetje, maar sla hier niet te ver in door. Uiteindelijk draait het om je gezondheid en ook genieten van eten, en moet je leven natuurlijk niet volledig in het teken staan van labels scannen en regeltjes volgen.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Insider, Welingelichte Kringen
Beeld | iStock

Ook interessant