Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

4x ontbijten met Havermout

havermout-ontbijt.jpg

– In samenwerking met Quaker –

Geïnspireerd door alle lekkere recepten met havermout wilden we op de redactie ook wel eens weten wat voor soort ontbijttypes we nu eigenlijk waren. De uitkomst van de test op www.quaker.nl/datbegintgoed was eigenlijk geen verrassing. Want hoe we ’s ochtends zijn weten we na al die jaren natuurlijk wel. Het was wel erg leuk om van elkaar te horen met welke ontbijtjes je ons blij kunt maken. Ontbijt je met ons mee? 

Earlybird: appeltaarthavermout met kokosroom

 

Ilse, Projectmanager: Het weekend is voor mij hét moment om extra uitgebreid te ontbijten. Ik ben meestal vroeg op en meteen wakker, een echte earlybird. Ik vind het dan ook heerlijk om voor het ontbijt wat extra tijd te nemen. Ik pak regelmatig uit met deze heerlijke appeltaarthavermoutpap, echt genieten. Soms maak ik het de dag ervoor al klaar, maar ik maak het ook wel eens de ochtend zelf.

Wat heb je nodig?

  • 40 gram havervlokken
  • 1,2 – 1,6 dl ongezoete appelmoes
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl geraspte nootmuskaat
  • scheutje amandelmelk
  • 7 walnoten, grofgehakt

Voor de kokosroom:

  • 1 blikje kokosmelk (4 dl) dat ten minste 2 uur in de koelkast heeft gelegen (gebruik geen light-variant, dit werk hierbij niet)
  • 1-2 eetlepels zoetstof in korrelvorm
  • klein scheutje vanille-extract

Zo maak je het!

  1. Roer de dag voordat je de havermout wilt serveren de havervlokken en appelmoes in een kom door elkaar, dek af en zet een nacht in de koelkast. De havervlokken zullen de appelmoes absorberen en zullen uitzetten. Dus als je de volgende ochtend de kom uit de koelkast pakt, is het mengsel lekker dik. Schep het mengsel in een pan en zet deze op laag-middelhoog vuur.
  2. Roer de kaneel en de nootmuskaat erdoor en warm het geheel zachtjes op. Schep het havermoutmengsel, als het heet is geworden, in een kom. Voeg een scheutje koude melk toe – het contrast tussen heet en koud is echt heerlijk. Server de havermout met walnoten en wat kokosroom, als je die gebruikt.
  3. Open het blikje kokosmelk, zonder te schudden. Bovenop ligt een dikke laag kokosroom. Schraap deze van het deksel en schep de room van de bovenkant van de kokosmelk af en doe deze in een kom – dit is wat je nodig hebt voor de kokosroom. Voeg naar smaak zoetstof en vanille-extract toe. De kokos is van zichzelf al zout, dus je hebt maar een klein beetje zoetigheid nodig. Klop met een elektrische handmixer totdat het mengsel op geklopte slagroom lijkt – dit kan zo’n zes minuten duren.

Bewaar eventuele resten kokosroom maximaal drie dagen in een luchtdicht afsluitbaar bakje in de koelkast. Je kunt de room, indien nodig, nogmaals opkloppen en serveren bij taart en ijs.

*Dit recept komt uit het kookboek ‘Super healthy snacks’ van Jenna Zoe (isbn: 978 90 230 1426 3) van Uitgeverij Becht en is voor € 17,95 onder andere te krijgen bij Bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.

Rise: havermoutpannenkoeken

Nathalie, Chef Content Online: Een ingewikkeld ontbijt in de ochtend, dat hoeft van mij niet zo. Maar ik eet wel graag lekker en heb ook wel eens zin in iets anders. Mijn tip: bak eens havermout pannenkoeken! Het is erg simpel, je hebt maar een paar ingrediënten nodig, het is snel kaar en je kunt eindeloos variëren! Dit recept is erg geschikt voor iedereen die onder het ochtendtype ‘Rise’ valt.

Wat heb je nodig? voor +- 8 pannenkoekeniStock_000063130701_Small

  • 100 gram havermout
  • 1 banaan
  • scheutje melk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei

Zo maak je het!

  1. Maak de havermout in de keukenmachine iets fijner. Voeg de andere ingrediënten toe en maak er een lekker beslagje van. Voeg eventueel nog een scheutje melk toe als het te dik is.
  2. Bak de pannenkoekjes en varieer met fruit of ahornsiroop. Of bak bacon of appels mee voor een nog steviger bite.

Lo-Fi: crunchy overnight oats met dadel en banaan

crunchy-overnight-oats-mainMaartje, Content Specialist: Goed ontbijten vind ik belangrijk, maar ik heb daar in de ochtend echt geen tijd voor. Lang in de keuken staan past ’s ochtends eigenlijk niet in mijn schema. Ik ben altijd net op tijd de deur uit. Ik kreeg als tip om daarom eens overnight oats te eten, havermout die je de avond van te voren al klaar maakt zodat je het ’s ochtends meteen kunt eten. Het bevalt mij in ieder geval heel goed. Het kost me bijna geen tijd en ik begin de dag toch met een goed ontbijt.

Wat heb je nodig?
Onderstaand recept is voor 1 persoon.

  • 40 gram Quaker havermout
  • een scheutje amandelmelk
  • 3 dadels in kleine stukjes gehakt
  • 1 tl vanillearoma
  • een paar pecannoten
  • 1/4 banaan
  • 1/2 tl chiazaadjes
  • een paar eetlepels Griekse yoghurt

Zo maak je het!

  1. Doe de Quaker Havermout in een glas en giet hier een scheutje amandelmelk bij. Het moet net niet helemaal onder staan.
  2. Voeg de kleingesneden dadels hier aan toe en giet het vanille aroma eroverheen. Zet in de koelkast tot gebruik.
  3. De volgende ochtend voeg je de pecannoten en de banaan toe. Dek af met Griekse yoghurt en bestrooi met wat chiazaadjes.

Dit recept komt van de website van Quaker.

Slumber: havermout ontbijtkoeken

havermout-ontbijtkoeken-main
Fleur, Brandmanager: Het liefst ontbijt ik ’s ochtends niet en blijf ik zo lang mogelijk liggen. Wakker worden is écht niet mijn ding, maar daar heb ik nu iets op gevonden: ik bak overdag havermout ontbijtkoeken en die gebruik ik als ontbijt. Tip: neem er een klein plakje kaas of wat appelstroop bij. 

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 8 flinke koeken:

  • 60 gram volkoren meel
  • 60 gram amandelmeel
  • 1tl bakpoeder
  • 80 ml plantaardige olie
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 gram Quaker Havermout
  • 60 gram gedroogde cranberry’s, eventueel iets kleiner gehakt
  • 60 gram hazelnootjes, iets gehakt
  • Optioneel: 50 gram cacaonibs

Zo maak je het!

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng de bloemsoorten en het bakpoeder.
  3. Meng in een andere kom de olie, de suiker, het ei en de vanille. Roer dit goed door en voeg dan het bloemmengsel toe.
  4. Even flink roeren, zodat alles goed mengt.
  5. Voeg als laatste de hazelnoten, cranberry’s en Quaker Havermout toe en eventueel de cacaonibs.
  6. Maak bolletjes deeg met je handen door een flinke eetlepel deeg te pakken en vorm hier vervolgens koeken van. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  7. Bak de koeken 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Laat helemaal afkoelen op de bakplaat en bewaar in een luchtdichte trommel. Je kunt de koeken ook invriezen. Ze zijn dan na ontdooien wel iets minder krokant, maar zeker niet minder lekker.

Dit recept is afkomstig van  Quaker.

Ook interessant