Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

4x oliebollen, maar dan anders

3xoliebollen.jpg

Het is weer tijd voor oliebollen. Vier feestvariaties op een klassieker. 

De klassieke oliebol

Zorg dat de temperatuur van de olie constant tussen de 175 à 180 graden is en neem de tijd voor het bakken van de oliebollen. Het beslag moet rijzen, de vulling op kamertemperatuur zijn en je kunt niet te veel oliebollen in één lading bakken, want dan daalt de temperatuur van de frituurolie te veel.

25 stuks
– 1 ei
– 500 ml melk
– 500 g bloem
– 1 zakje gedroogde gist
– 1 tl suiker
– 1 tl kaneel
– 1 tl zout
– frituurolie
– poedersuiker

Zo maak je ze
1. Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd 1 el van de bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, suiker, kaneel en 1 tl zout erdoor. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk al roerend de melk erbij. Blijf roeren tot een glad beslag ontstaat. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme, tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.

2. Verhit in een frituurpan de olie tot 175°C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen. Frituur 4-5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op juiste temperatuur komen, alvorens de volgende serie oliebollen te bakken. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

4 x oliebollen met een twist

De klassieke oliebol kan ook gemaakt worden met een lekkere vulling of topping. Na stap 1 van bovenstaand recept kun je de volgende ingrediënten toevoegen aan het beslag. Als extra kun je ook nog voor een topping kiezen.

Chocolade topping en hazelnootvulling
Roer door het oliebollenbeslag 1 eetlepel cacaopoeder. Voeg ongeveer 100 gram fijngehakte hazelnoten toe en roer het geheel goed door. Dek het beslag af met een vochtige doek of plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme plaats. Maak en bak de oliebollen vervolgens volgens het klassieke recept.

Voor de topping meng je een klein beetje cacaopoeder met poedersuiker. Bestrooien en klaar zijn je feestbollen. Je kunt de helft van de oliebollen (wanneer afgekoeld) ook in chocoladesaus dopen en er wat hazelnootkruimels overheen strooien en daarna op laten stijven in de koelkast. Leuk voor de afwisseling!

Hartige oliebolvulling
Combineer ook eens met kleine blokjes kaas en ham in de oliebol. Snijd 100 gram gekookte ham in kleine stukjes en blokjes oude kaas zo groot als een krent. Roer deze mix goed door het beslag. Dek af en laat een uur rijzen. Maak deze oliebollen wel in het formaat bitterbal, anders zijn ze te machtig. Vervolgens volg je bovenstaand recept.

Notenoliebollen met vruchten
Snij 100 gram tutti frutti in kleine stukjes en week 10 minuten in heet water. Roer 3 eetlepels speculaaskruiden door het oliebollenbeslag. Daarna meng je er 2 kleingesneden appels, 100 gram rozijnen, 50 gram grofgehakte walnoten en de tutti frutti doorheen. Dek het geheel af en laat een uur rijzen op kamertemperatuur. Bak ze daarna in normale grote volgens het klassieke recept. Strooi er bij het serveren poedersuiker overheen.

Ananas-amaretto-oliebollen
Leg een aantal bitterkoekjes een half uur in amaretto en snijd ze heel fijn. Laat stukjes ananas uit blik van ongeveer een halve cm uitlekken in een vergiet. Roer door het beslag en zorg dat deze vulling maximaal 40% van het geheel vormt. Maak ook deze bollen net zo groot als een bitterbal, omdat ze anders te machtig zijn.

Ook interessant