Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

4x verrassende nieuwjaarshapjes

5680216_ml.jpg

Hoe leuk is het om naast de schaal oliebollen ook lekkere kleine hapjes op tafel te zetten op Oudjaarsavond. Margriet heeft vier suggesties voor bij de bubbels.

Heb jij een voorkeur voor hartige snacks? Maak dan kleine quiches. Meer een zoetekauw? Kies dan voor zelfgemaakte pistache- of karamelrotsjes. Je maakt de hapjes heel snel met de volgende recepten.

2 x hartige hapjes

Miniquiche met kruidenroom
Meng in een kom 2 losgeklopte eieren met 2 eetlepels melk, 1,3 dl room, 2 tl gehakte bieslook, 1 tl gehakte dille en 1 el peterselie. Giet laagjes van ongeveer 1 cm in muffinvormjes en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas. Bak ca. 20 minuten in de oven op 150 °C.

Vijgen met bacon
Verwarm de grill op de hoogste stand. Snijd 8 verse vijgen kruislings in. Steek in de inkeping een klein stukje schapenkaas. Omwikkel de vijg met een plakje bacon of spek. Leg ze in een ovenschaaltje en en bak ze 5 minuten tot de bacon knapperig is. Haal de schaal onder de grill vandaan, druppel iets balsamico-azijn op de vijgen en eet ze lekker warm.

2 x zoete hapjes

Zachte pistachenoga
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop 1 eiwit met de hand schuimig en daarna in een mixer stijf. Doe 200 g fijne kristalsuiker, 75 g vloeibare honing, 50 g blanke stroop, 50 ml water en 1/2 tl vanille-extract in een middelgrote pan met dikke bodem en roer alles op een laag vuur tot de suiker volledig is opgelost. Bevestig een suikerthermometer aan de pan, zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Laat het zonder roeren koken tot het een temperatuur van 125 graden heeft bereikt. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Schenk een derde van de siroop bij het eiwit, terwijl de mixer nog steeds draait. Laat de rest van het suikermengsel nu weer koken tot een temperatuur van 148 graden. Schenk de rest van de siroop bij het eiwitmengsel. Verhoog als alle siroop is toegevoegd de snelheid tot matig-hoog en klop 8 minuten. Zet de mixer uit, en voeg eventueel vloeibare smaakstof toe. Klop nog 1 minuut.

Schep er 125 g licht geroosterde pistachenoten en 125 g licht geroosterde ongepelde amandelen door en schep het nogamengsel dan met een plastic schraper in een vorm. Het is kleverig, dus schraap het met een mes van de schraper. Maak de noga dan zo plat mogelijk, dek af met ouwel en druk het aan tot het overal even dik is. Laat de noga nog 6 uur staan, snijd in blokjes en doe het dan in een luchtdicht afgesloten trommel. Je kunt de noga maximaal 10 dagen op kamertemperatuur bewaren.

Karamel-notenrotsjes
Doe 15 g ruwe rietsuiker, 150 g golden syrup en 2 eetlepels water in een grote pan met dikke bodem. Roer alles op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost; niet-opgeloste suiker leidt tot korrelige karamel. Bevestig een suikerthermometer aan de pan, zet het vuur hoger en laat de siroop zonder roeren borrelen tot het een temperatuur van 120 graden heeft bereikt. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Verhit intussen 200 ml slagroom. Meng al roerend de hete slagroom door de suikersiroop zodra deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Laat het zodra de slagroom goed is opgenomen zonder roeren koken tot de thermometer opnieuw 120 graden aangeeft; dit duurt 15-18 minuten. Neem de pan van het vuur en roer 1/8 tl zout en 125 g grofgehakte walnoten door de karamel. Laat het geheel zo’n 15 minuten staan.

Schep met 2 dessertlepels 16 hoopjes in papieren vormpjes. Zorg dat ze niet uitlopen en laat ze afkoelen. Zodra de karamel-notenrotsjes volledig zijn afgekoeld en de karamel stevig is, kun je ze in de (250 g pure) gesmolten chocolade dopen. Haal ze uit de vormpjes, prik een rotsje aan een cocktailprikker en doop ze in de chocolade.

Meer lekkere kleine bites?
Margriet.nl staat boordevol andere hapjes die buitengewoon geschikt zijn voor een spetterend Oud en Nieuw. Wat dacht je van vis-enveloppes gevuld met prei en Italiaanse kruiden, visballetjes met guacamole of crostini’s met gegrilde oesterzwammen?

Happy New Year!

Ook interessant