Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

3x koken met restjes

koken-met-kliekjes-is-leuk.jpg

Heb je te veel gekookt, te veel gekocht? Weggooien is zonde! Met restjes kun je de lekkerste maaltijden op tafel zetten. Daarom drie heerlijke recepten uit het boek Koken met restjes is leuk! 

Romige aardappelgratin

Wat heb je over?
– aardappel
– ui
– knoflook
– geraspte kaas
– room
– geraspte kaas

Zo maak je het!
Stap 1: Snijd de aardappelen, ui en knoflook in dunne plakjes.
Stap 2: Beleg een ovenschaal met laagjes aardappel en ui. Leg er om de twee laagjes en een beetje knoflook tussen.
Stap 3: Roer de kaas door de room en schenk over de aardappelen. Zorg dat de aardappelen bedekt zijn, maar niet zwemmen in de room.
Stap 4: Bak in 45 minuten op 180 °C gaar.

Tip >> Om te voorkomen dat room gaat schiften wanneer je het toevoegt aan een warme saus, roer je eerst een klein beetje bloem door de saus.

Happy omelet

Wat heb je over?
– groenterestjes
– kaasrestjes
– eieren
– melk
– boter

Zo maak je het!
Stap 1: Snijd de groente fijn en bak ze met kruiden in een aparte pan.
Stap 2: Klop de eieren los met een scheutje melk. Giet het eimengsel in een hete koekenpan met boter en roer over de bodem tot het ei begint te stollen.
Stap 3: Verdeel de groente over één helft en de kaas over de andere helft. Vouw dubbel en laat nog even bakken.

Tip >> Weet je niet zeker of een ei nog goed is? Leg het ei in een glas koud water. Zakt het ei naar de bodem, dan is het nog vers. Blijft het drijven, dan kun je het beter niet opeten.

Oud-broodquiche

Wat heb je nodig?
– groenterestjes
– oud brood
– melk
– eieren
– kaas

Zo maak je het!
Stap 1: Beleg de bodem en de randen van een springvorm met het oude brood tot de bodem helemaal bedekt is.
Stap 2: Maak een lekkere mix van alle restjes groente die je nog hebt liggen. Verdeel die over bodem.
Stap 3: Klop eieren en melk door elkaar en schenk dit eroverheen. Leg de kaas erbovenop en bak het 30 minuten in de oven op 200 °C.

Tip >> Spaar kapjes en kadetjes op in de vriezer voor als je de oud-broodquiche gaat maken.

Koken-met-restjes-297x300Meer recepten?

“Meer recepten voor koken met restjes vind je in ‘Koken met restjes is leuk’ van Daisy Scholte. Daarnaast lees je ook 500 tips om voedselverspilling te voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat je komkommer beter niet in de koelkast kunt leggen? En dat je uien nooit in de buurt van aardappelen moet bewaren; die zorgen er namelijk voor dat aardappelen sneller gaan wortel schieten. Wil je nog meer tips? Het boek is onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 13,50.”

 

Meer tips en informatie vind je op Kliekipedia. Of praat met ons mee: #kliekipedia

Ook interessant