Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

3x boerenkool, maar dan anders

boerenkool.png

Boerenkool is hip, gezond en ontzettend lekker. Maar om er nou alleen maar stamppot van te maken, is een beetje zonde. Daarom: drie heerlijke recepten om iedereen aan tafel mee te verrassen.

Indiase boerenkoolcurry

Ook in de Indiase keuken kun je boerenkool gebruiken. Bijvoorbeeld in een heerlijke curry.

Wat heb je nodig?

  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 zak boerenkool (400 g) of de boerenkool roerbakmix (te koop bij AH)
  • 400 tomatenblokjes uit blik
  • 1 el madraskruiden
  • 150 g kikkererwten
  • 160 g linzen
  • verse koriander naar smaak

Zo maak je het!
1 Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Bak de boerenkool roerbakmix enkele minuten mee. Voeg de tomatenblokjes en madraskruiden toe. Roer goed door en stoof 20 minuten op laag vuur.
2. Laat de kikkererwten en linzen uitlekken. Voeg ze toe aan de boerenkoolstoof en warm 3 min. mee. Voeg peper en zout naar smaak toe.
3. Sprenkel er naar smaak verse koriander overheen. Serveren met rijst of naanbrood. Tip: voeg cashewnoten toe voor een extra bite!

boerenkool-curry

Cavolo Nero Ceasar style salade

De welbekende ceasar salade kan ook prima worden gemaakt met boerenkool of cavolo nero (palmkool).

  • 2 dl mayonaise
  • 4/6 ansjovisfilets
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el citroensap
  • 1 tl worcestershiresaus
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas + extra voor garnering
  • 1 zak gesneden cavolo nero (400 g) – te koop bij AH
  • 2 eieren, gkookt en in partjes gesneden
  • 1 ciabatta
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het!
1. Mix mayonaise, ansjovis, knoflook, citroensap, worcestershiresaus en Parmezaanse kaas met een staafmixer (of keukenmachine) tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout.
2. Blanceer de cavolo nero 1-2 min.. Goed laten uitlekken.
3. Snijd de ciabatta in stukjes. Meng ze met olijfolie, peper en zout en bak ze krokant op 160ºC.
4. Vermeng de cavolo nero met de dressing en garneer met eieren, croutons en Parmezaanse kaas. Tip: ook lekker met gegrilde kip!

ceasar-salade

Pittige boerenkoolchips

Een gezonde snack bij de borrel? Maak chips van boerenkool!

Wat heb je nodig?

  • 1 boerenkool
  • 1 tomaat in vieren gesneden
  • 3 zongedroogde tomaten
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • snufje zout
  • cayennepeper
  • versgemalen zwarte peper

Zo maak je het!
Verwarm de oven voor op 200ºC. Scheur kleine stukjes boerenkool van de stelen en leg ze in een vergiet. Was ze en droog ze goed. Leg de droge stukjes in een schaal. Doe de tomaatkwarten en zongedroogde tomaatjes in de keukenmachine. Laat de machine draaien totdat er een glad mengsel is ontstaan; schraap halverwege de zijkanten van de kom schoon. Het mengsel lijkt niet veel te zijn, maar het idee is dat je de boerenkool net wat smaak geeft in plaats van deze met een dikke saus te bedekken. Voeg het paprikapoeder, het komijnpoeder en het zout toe, en dan zo veel cayenne- en zwarte peper als je wilt. Laat de machine nogmaals draaien en schep het mengsel dan in de schaal met de boerenkool. Hussel de boerenkool met je handen om zodat alle stukjes gelijkmatig bedekt raken met het mengsel.

Leg de boerenkoolstukjes op een bakplaat en zet deze 14-16 min. in de voorverwarmde oven met de ovendeur op een klein kiertje. De boerenkool is klaar als deze helemaal knapperig en dun is. Als je de chips niet meteen helemaal opeet, kun je ze 4-5 dagen in een luchtdicht afsluitbare plastic doos op kamertemperatuur bewaren.

Ook interessant