Eten

3x salade met bonen

salades-met-bonen.png

Bonen kunnen altijd, dus hier drie verrassende zomersalades. Ook lekker bij de barbecue!

Salade met bonenmix en gorgonzola

Dit heb je nodig:

– 1 bol verse gepelde knoflook, in dunne plakken gesneden
– 1 stokbrood
– 100 g bonenmix uit de pot (kikkererwten, bruine bonen, mais en kidneybonen), uitlekgewicht
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 kropsla
– olijfolie
– 2 tl citroensap
– zwarte peper uit de molen
– 150 g blauwaderkaas, zoals gorgonzola of blue d’auvergne

Zo maak je het:

– Verhit de oven tot 100 ˚C.
– Droog de plakjes knoflook in de oven.
– Schakel de oventemperatuur naar 180 ˚C.
– Maak crostini. Snijd dunne sneetjes van het stokbrood. Vet met een kwast een deel van de bakplaat (bakpapier kan ook) in met olijfolie. Leg de sneetjes erop, bestrijk ze met olijfolie en zet ze in de oven. Haal de crostini uit de oven als ze goudbruin zijn.
– Meng de bonen met de gedroogde en de fijngehakte knoflook, blaadjes kropsla, olijfolie, het citroensap en wat zwarte peper.
– Breek met de handen de kaas in brokjes en leg op de salade.
– Dien de salade op met de crostini.

Thaise salade met kikkererwten

Dit heb je nodig:

– 1 zakje gemengde sla
– 150 g mangoblokjes
– 150 g ananasblokjes
– 230 g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
– sap van 1 limoen
– 1 limoenblad (djeroek poeroet), fijngesneden
– 5 blaadjes Thaise basilicum, fijngesneden
– 1 el olijfolie
– 1 el zoute sojasaus
– 1 rode peper, gehalveerd, ontzaad en in dunne strips gesneden
– 1 el fijngesneden koriander

Zo maak je het:

– Verdeel de sla over 4 bordjes.
– Verdeel de mango en ananas over de sla.
– Verdeel de kikkerwten over de sla.
– Maak een dressing van het limoensap, limoenblad, Thaise basilicum, de olijfolie en de sojasaus.
– Schep de dressing door de salade.
– Garneer de salade met de rode peper en koriander.

Salade van zwarte bonen, tomaat, avocado en popcorn

Dit heb je nodig:

– 1 knoflookbol
– citroensap
– zout
– 400 g zwarte bonen (uitlekgewicht) of 190 g bonen zelf garen
– 1 flinke sjalot, fijngesneden
– olijfolie
– 15 cherrytomaatjes, in kwarten gesneden
– 7 kleine oranjetomaatjes, in kwarten gesneden
– 1 zakje rucola
– 2 avocado’s, in stukken gesneden
– zeezout
– chilipeper
– 1 zak zoete of zoute popcorn

Zo maak je het:

– Verhit de oven tot 180 ˚C.
– Snijd de kop van de knoflookbol en verpak de knoflook in alumiumfolie. Zet de bol 30 – 40 minuten in de oven.
– Haal de knoflookbol uit de oven en knijp de knoflookpulp uit de vliezen. Breng de knoflookpulp op smaak met citroensap en zout.
– Meng in een schaal de bonen, knoflookpulp en sjalot met een scheutje olijfolie.
– Verdeel de tomaatjes, de rucola en de avocado over de bonen en besprenkel met olijfolie en citroensap.
– Breng de salade op smaak met zeezout en chilipeper.
– Dien de salade op met de zoete of zoute popcorn. 

herman-over-bonenMeer recepten met bonen?

Deze recepten zijn afkomstig uit het boek Herman over Bonen van Herman den Blijker. Het boek geeft bladzijde na bladzijde een originele draai aan het koken met bonen. Laat je inspireren door de verhalen en recepten. Herman over bonen / Herman den Blijker en Jaap van Rijn / ISBN 978 90 5956 635 4 / Fontaine Uitgevers / Prijs €16,95

Ook interessant