Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

10 weetjes over asperges

weetjes-over-asperges.png

Het aspergeseizoen is weer aangebroken. Tot en met juni kunnen we genieten van asperges van eigen bodem. Een goed moment dus om tien weetjes over deze lekkernij op een rij te zetten! Deze koningin der groente brengt namelijk veel gezonde voordelen met zich mee.

1. Asperges zijn goed voor je hele lijf

Asperges bevatten heel veel vitaminen die goed zijn voor je hele lichaam. Zowel voor de binnen- als de buitenkant. Zo verzorgen ze je huid en haar, en je krijgt er ook een beter immuunsysteem van.

2. Asperges bevatten vooral vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze spier- en andere weefsels in stand.

3. B-vitaminen vooral in de kop van de asperge

Het kopje van de asperge is rijk aan B-vitaminen. Deze vitaminen zijn belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam.

4. Asperges bevatten veel mineralen

Asperges bevatten veel mineralen en de groente past binnen een zoutarm dieet. De asperge is ook rijk van smaak, waardoor het niet per se nodig is om er nog zout aan toe te voegen.

5. Asperges zijn goed voor de nieren

Asperges zijn vochtafdrijvend; daardoor zijn ze goed voor de nieren.

6. Asperges bevatten weinig calorieën

Asperges bevatten heel weinig calorieën, en zijn dus verantwoord. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet. Het is meestal de traditionele bereidingswijze met roombotersaus, gekookte eieren en ham die maakt dat er een stuk meer calorieën en vet in jouw gerecht zitten.

7. Groene asperges bevatten de meeste vitaminen

De asperges verschillen onderling in de hoeveelheid vitaminen. De groene en paarse asperges groeien boven de grond en bevatten meer vitaminen dan de witte.

8. Verse asperges piepen

Wil je weten of je verse asperges te pakken hebt? Wrijf er dan twee langs elkaar; als ze een tjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Check ook even of het kopje en de onderkant stevig zijn. Als je in de onderkant knijpt, moet je deze niet in kunnen drukken.

9. Mannelijke asperges zijn populairder dan vrouwelijke

Er zijn mannelijke en vrouwelijke asperges! De mannelijke zorgen voor de meeste opbrengst. Dus er worden meestal voornamelijk mannelijke asperges gekweekt.

10. De langste asperge ooit is 3,11 meter lang

Met warm weer kunnen asperges wel zo’n 10 centimeter per dag groeien! De langste asperge die ooit gestoken is, is 3,11 meter lang.

Lees ook

In dit overzicht vind je veel heerlijke recepten met asperges!
Het geheim van de slager: zo maak je het állerlekkerste draadjesvlees
Smeuïge gehaktballen? Dit is het geheim!
De lekkerste eierkoeken maak je snel en simpel zelf
Dit ene ingrediënt maak jouw saus en soep onweerstaanbaar

Bekijk ook:

Meer artikelen op Margriet.nl lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant