Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

10 feiten over asperges

10-feiten-over-asperges.jpg

Eindelijk zijn ze er weer, de asperges. Lekker, dat zijn ze zeker. Maar wist je dat de koningin der groente ook een hele rits gezondheidsvoordelen met haar meebrengt? Vrouwonline heeft de 10 leukste weetjes over asperges op een rij gezet.

1. Asperges zijn goed voor je hele lijf
Asperges bevatten heel veel vitaminen die zorgen voor je hele lichaam. Zowel van binnen als van buiten. Zo verzorgen ze je huid en haar maar je krijgt er ook een beter immuunsysteem van.

2. Asperges bevatten vooral Vitamine E
Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze spierweefsels in stand.

3. B-vitaminen zitten vooral in de kop van de asperge
Het kopje van de asperge is rijk aan de B-vitaminen. Deze vitaminen zijn belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam.

4. Asperges bevatten veel mineralen.
Asperges bevatten veel mineralen en de groente past binnen een zoutarm dieet. De asperge is rijk van smaak en is het dus eigenlijk niet nodig om er nog een snufje zout aan toe te voegen.

5. Asperges zijn goed voor de nieren
Asperges zijn vochtafdrijvend en zijn dus goed voor de nieren.

6. Asperge maakt slank
Asperges bevatten heel weinig calorieën, en passen daarom bij een verantwoorde levensstijl. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet. Het is meestal de traditionele bereidingswijze met roombotersaus, gekookte eieren en ham die er voor zorgt dat er een stuk meer calorieën en vet in jouw gerecht zitten.

7. Groene asperges bevatten meeste vitaminen
De asperges verschillen onderling een beetje in de hoeveelheid vitaminen. De groene en paarse asperges groeien boven de grond en bevatten meer vitaminen dan de witte.

8. Verse asperges piepen
Wil je weten of je verse asperges te pakken hebt? Wrijf er dan twee langs elkaar en als ze een tjirpend of piepend geluid maken zijn ze vers. Check ook even of het kopje en de onderkant stevig zijn. Als je in de onderkant knijpt, moet je deze niet in kunnen drukken.

9. Mannelijke asperges populairder dan vrouwelijke
Er zijn mannelijke en vrouwelijke asperges. Ja echt! De mannelijke zorgen voor de meeste opbrengst. Dus er worden meestal ook alleen maar mannelijke asperges gekweekt.

10. De langste asperge ooit is 3,11 meter lang
Met warm weer kunnen asperges wel tot zo’n 10 centimeter per dag groeien. De langste asperge die ooit gestoken is, is 3,11 meter lang (!).

Heb je na alle weetjes over asperges trek gekregen? Geen paniek, Vrouwonline heeft de lekkerste recepten met deze groente online staan.
Asperges met dille en rosbief
Biefstuk met geroosterde asperges
Gegrilde asperges met lente-uitjes
Aspergetaart

Ook interessant