Margriet logo
nachtje over slapen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Ergens een nachtje over slapen: werkt dat écht?

Wanneer je niet meteen een beslissing wilt maken, gebruik je weleens de uitspraak ‘ik slaap er nog een nachtje over’. Het geeft je nét wat meer tijd om voors en tegens af te wegen. Maar maak je daardoor ook echt betere beslissingen?

Dit zegt de wetenschap.

Verbinding in de hersenen

Twijfel je over het maken van een kleine of grote beslissing? Dan kan het helpen om er een nachtje over te slapen. Met een uitgeruste en frisse blik maak je namelijk veel betere beslissingen, blijkt uit onderzoek. En dat heeft alles te maken met de verbinding tussen twee gebieden in onze hersenen: het limbisch systeem en de emotionele functies in de prefrontale cortex. Als deze verbinding niet sterk genoeg is, bijvoorbeeld door slaaptekort, reageren we heel anders op stressvolle situaties.

Leven of dood

Het limbisch systeem, dat heel diep in de hersenen ligt, helpt ons om een situatie snel te evalueren en erop te reageren. Heel vroeger, toen we nog oog in oog stonden met wilde roofdieren, kon dat het verschil tussen leven of dood betekenen. De prefrontale cortex zorgt vervolgens dat bepaalde emotionele reacties versterkt of afgezwakt worden. Daardoor raken we bijvoorbeeld niet in paniek bij het zien van een roofdier in een dierentuin.

Belang van goede nachtrust

Om goed op situaties te reageren, moeten deze twee hersengebieden goed in balans zijn. Slaaptekort kan die balans verstoren, waardoor het limbisch systeem de overhand neemt. In andere woorden: je reageert heftiger op stressvolle situaties. Als je slecht hebt geslapen, ben je sneller geneigd om bepaalde problemen te vermijden, terwijl je het na een goede nachtrust veel effectiever oplost. Bovendien denken we tijdens onze REM-slaap, waarin de hersenen heel actief zijn, terug aan emotionele situaties en laten we onze gevoelens daarover los. Ergens een nachtje over slapen, kan daarom helpen om de volgende ochtend wat objectiever naar een situatie te kijken.

Bron | Metro.co.uk

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden