Met een beetje geluk kun je deze week het Noorderlicht aanschouwen. Beeld Getty Images/500px
Beeld Getty Images/500px

Er komt een magnetische golf op ons af en dít ga je ervan merken

Volgens de Amerikaanse weerdienst SWPC komt er een magnetische golf aan, die in rap tempo op de aarde afkomt. Hierbij kunnen we te maken krijgen met een ‘geomagnetische storm’. Dat klinkt heftig, maar is niet meteen reden om je grote zorgen te maken. Toch zit het er dik in dat we er wat van gaan merken. Wat is er precies aan de hand? We zochten het voor je uit.

En die magnetische storm? Die geeft wellicht ook wonderschone effecten in de lucht

Dit is een magnetische golf

De magnetische storm ontstaat doordat de zon recent heel actief was. En dan worden er niet alleen zonnestralen op ons afgevuurd, maar ook plasma en magnetische velden. Vooral de gasbellen die de zon kort geleden wegblies, zorgen ervoor dat de SWCP alarm slaat. Die gasbellen zitten namelijk vol met magnetische kracht. Als ze in aanraking komen met het magnetische veld dat om de aarde heen zit, kan dat grote gevolgen hebben.

Gevolgen van een geomagnetische storm

Wat gebeurt er precies als zo’n storm de aarde bereikt? Die kan de atmosfeer van de aarde opwarmen. Ook kunnen er storingen ontstaan bij rondzwevende satellieten. Radiosystemen met een lage frequentie kunnen te maken krijgen met storingen en het elektriciteitsnet kan trammelant krijgen. Zo’n storm duurt trouwens veel langer dan een ‘normale storm’ zoals we die in Nederland kennen, het kan zelfs een, twee of meerdere dagen duren!

De ene magnetische storm is de andere niet: het SWPC deelt de stormen in op een schaal van 1 tot 5. Bij schaal 1 is er sprake van een kleine storm, bij schaal 5 een heftige storm. We kunnen rustig ademhalen: de verwachting voor deze week is dat de magnetische storm niet verder zal komen dan schaal 3.

Deze week zullen we volgens de wetenschappers tot aan vrijdagavond wat van de magnetische storm kunnen merken. Dit kan ook mooie kanten hebben: er is namelijk een kans dat je het poollicht kunt spotten. Het schitterende groene licht zul je wellicht kennen uit Scandinavië. Maar deze week kunnen zelfs mensen in Amerika en Nederland - met een beetje geluk - het Noorderlicht kunnen zien. Die kans is niet héél groot in Nederland, maar wie weet kun je deze week het wonderschone groene licht zelf aanschouwen.

Bron | Scientias, NU.nl

Saskia WinkensGetty Images/500px

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden